Orbán: Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat

Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel.

MTI
2016. 01. 17. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben, több sajtóorgánum ugyanis az Országgyűlés elnökére hivatkozva tényként írta meg a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését.

A miniszterelnök közölte, hogy nincs vita, miután Kövér László sem erről beszélt.

Orbán Viktor azt is kijelentette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök.

A Fidesz frakcióvezetője bizonyára más körökben mozog, mint a miniszterelnök, hiszen Kósa a minap még azt mondta az RTL híradójának, hogy a párt foglalkozik a sorkötelezettség visszaállításával. Deutsch Tamás közben Facebook-oldalán felidézte, hogy a Fidesz kiállt a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett még 2004-ben, ahogyan ez kiderül a Hvg.hu idézetcsokrából is.

Ismert, Kövér László szombaton úgy fogalmazott: katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállítását azonban véleménye szerint jelenleg egy uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, ahhoz összeurópai döntésre lenne szükség. A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.

A sorkötelezettséggel kapcsolatban a házelnök korábban eltérő álláspontot képviselt. Kövér László saját sorkatonai szolgálatban eltöltött évéről az Ellenzéki kerekasztal – Portrévázlatok című, 1990-ben megjelent kötetében írt. A kalocsai laktanyát, ahol a kötelező szolgálatát töltötte, Auschwitzhoz hasonlította (az idézetre tumblr-en hívták fel a figyelmet):

„A bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek vagy teljesen gátlástalanok Az az érzés alakult ki bennem, hogy Kalocsa – ott voltam – egy mini-Auschwitz. Csak mennyiségi különbség van köztük, a logikai elv ugyanaz: az embereket megtörni, péppé gyúrni, aztán egyformán ki agyagfigurákat csinálni belőlük.”

Az MSZP szerint mindenki számára egyértelmű, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetésének Magyarországon nincs semmilyen reális alapja. A sorkatonaság körüli vita a Fidesz belső konfliktusait jelzi, pedig ehelyett a Magyar Honvédséget kellene működőképessé tenniük. A párt közleményében azt írja: a Fidesz-kormány az utóbbi csaknem hat év alatt a működésképtelenség határára juttatta a honvédséget.

„Orbánéknak hecckampányszerű ötletelések helyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként szüntessék meg a honvédségen belüli 5500 fős létszámhiányt, hogyan tartsák be a katonáknak tett, majd utóbb visszavont ígéreteiket, és miként szereljék fel úgy az állományt, hogy a Magyar Honvédség be tudja tölteni feladatát” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A magyar kormány 2015. december 23-án visszavonta a lakhatási támogatási, valamint a megtakarítási célú biztosítási rendszert, amellyel eltörölte a rendvédelmi dolgozók Fidesz által kidolgozott életpályamodelljének két alappillérét – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kifejtette: 2011-ben eltörölték a szolgálati nyugdíjba vonulás lehetőségét, ehelyett a megtakarítási célú biztosítási rendszer nyújtana védőhálót azok számára, akik idősebb korukban már nem tudják teljesíteni a hivatásuk során elvárt fizikai feltételeket.

Ehelyett az elsődleges megoldandó problémákkal kellene foglalkoznia a magyar kormánynak – fogalmaz vasárnapi közleményében az ellenzéki párt.

Az Együtt azt írta: Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a napokban olyan kijelentéseket tettek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz–KDNP-kormány újra bevezetné a sorkatonaságot vagy valamilyen ahhoz hasonló kötelező szolgálatot.

A párt úgy véli, hogy rengeteg a tennivaló Magyarország jobbá tételéhez, a párt elsőként például azt javasolja, hogy inkább az egészségügyi vagy az oktatási rendszer bajaival foglalkozzon a Fidesz–KDNP kormánya.

A Demokratikus Koalíció határozottan elutasítja a sorkötelezettség visszaállítását és mindent el fog követni, hogy ezt megakadályozza.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban Simicskó István KDNP-s honvédelmi miniszter, Kövér László, az országgyűlés fideszes elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke is a sorkötelezettség visszaállításáról beszélt. Ezzel „a Fidesz elárulta a magyar fiatalokat is” – jelentette ki.

Jelenleg semmilyen veszély sem fenyegeti az országot, csak az, hogy a Fidesz szétszakítja a magyar családokat és kaszárnyákba űzi a magyar fiatalokat – fogalmazott Vadai Ágnes.

A sorkatonaság és a rendkívüli szükségállapot bevezetésének ötlete csak felgyorsítja a fiatalok elvándorlását, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszíti – vélekedett a Párbeszéd Magyarország (PM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A PM szerint a kormány sikertelen gazdaság- és oktatáspolitikáját támasztja alá egy aktuális Tárki-felmérés is, amely szerint már a tanulók 67 százaléka és a munkanélküliek 27 százaléka tervez kivándorlást. A párt úgy véli, meg kell állítani a gimnáziumok felszámolását, és ingyenessé kell tenni az egyetemi alapképzést.

A lakhatási problémák megoldására a PM a közösségi lakásszektor létrehozását javasolja, ahol az állam is építhetne társasházakat. Az építtető cégekkel történő megegyezés alapján a lakások egy része támogatott bérlakás lehetne, illetve az önkormányzatok hosszabb távra bérelhetnének magánszemélyektől lakásokat, amelyeket támogatott bérlet formájában adnának tovább a kerületük polgárainak – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.