Szilveszterkor mindenki maradjon otthon?

Szilveszteri erőszak, oszlopháború, úszóbotrány, észak-koreai hidrogénbomba, csok, hó és jég heti összefoglalónkban.

MNO
2016. 01. 10. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szombaton – még a január 11-ére kitűzött bírósági tárgyalást sem megvárva – a főváros elkezdte lebontani és elszállítani a Mahir hirdetőoszlopait, mely ellen a cég biztonsági személyzet alkalmazásával védekezett. A főváros fideszes vezetésének a Mahirral szemben folytatott, egyre inkább eldurvuló háborújába – Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó karhatalommal való fenyegetése nyomán – beszállt a rendőrség is. Szerda este ugyanis a Teve utcai rendőrpalotába bevittek kihallgatásra két biztonsági őrt, akik a hirdetőoszlopokat védték. Az oszlopháború egész héten tartott, volt, hogy légkalapáccsal estek neki a reklámhelyeknek. A cég ugyanakkor civilek segítségére is számíthat, Puskár Anett Mahir-tanácsadó szerint ennek is köszönhető, hogy eredményesen tudják védeni az oszlopokat.

Hétfőn leesett az első hó, sok helyütt komoly fennakadásokat is okozva. A következő napokban aztán a havazás és hófúvás mellett az ónos eső, a leszakadó ágak, valamint a kidőlt fák, illetve az emiatt bekövetkező áramszünetek okoztak gondot az ország több megyéjében.

Szintén az új év első munkanapjához kapcsolódik: roham indult az új személyi igazolványokért. Az első nap csaknem tízezren, míg kedden hétezernél többen igényelték az új okmányt, míg korábban napi három-négyezren kértek személyit. Az igénylők 80 százaléka kérte, hogy az okmány tárolóelemében rögzítsék az ujjlenyomatát is.

A 27-ről 5 százalékra mérséklődő áfának köszönhetően január 1-jétől elvileg 17 százalékkal csökkent a sertéshús fogyasztói ára. A Magyar Nemzet utánajárt, valóban megadják-e az üzletek az engedményt. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az élelmiszerpiacon éles verseny folyik a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentése révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak.

És bár még szilveszter éjszakáján történt, csak hétfőtől kezdve, több napi hallgatás után került be a hírekbe, hogy bevándorlók tömegesen erőszakoskodtak nőkkel szemben Kölnben és Hamburgban. Aztán ahogy teltek a napok, egyre több esetről érkezett hír: nemcsak Németországból, de Ausztriából, Finnországból, Svájcból és Svédországból is. A forgatókönyv mindenütt ugyanaz volt: a nagyobb hordákba verődött, a hírek szerint bevándorlókból álló tömegből pályaudvarok, főterek környékén kisebb csoportok kiváltak, nőket zaklattak és raboltak ki. Az erőszak komoly politikai hullámokat indított, Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott szombaton, hogy a német „polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében” változtatni kell a menekültügyi szabályozáson.

Komoly vihart kavart itthon Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár azon kijelentése, hogy át akarnak terelni mintegy 100-150 ezer embert a ciklus végéig, 2018-ig az állami közszférából a versenyszférába. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is elutasította a felvázolt átalakítást.

Az új év első hete úszóbotrányt is hozott. Szerdán Hosszú Katinka széttépte a Magyar Úszó Szövetségtől kapott 12 milliós szerződését. A versenyző és a szövetség konfliktusának első áldozata Kiss László volt, akkor legalábbis úgy tűnt. Az úszókapitány hiába akart egyeztetni a jelenlegi legjobb magyar úszónővel, az szóra sem méltatta. A 75 éves mesteredző csütörtökön váratlanul önként megvált a tisztségétől, búcsúzóul pedig alaposan kiosztotta ellenfeleit. A kapitány távozásába ugyanakkor nem nyugodott bele a szakma, a mellette kiálló edzők aláírásgyűjtést indítottak. Vasárnap aztán Gyárfás Tamás bejelentette, hogy Kiss folytatja a munkát.

Szerda reggel egy másik bomba is robbant: Észak-Korea azt állította, sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. Ezt azonban szakemberek és a nemzetközi közösség is kétségbe vonta, az mindazonáltal biztosnak látszik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, mert a föld rengéseit még Magyarországon is észlelték.

Egész hétre témával szolgált a csok, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye is, mellyel kapcsolatban továbbra is sok a kérdés. A hitelintézetek jó része csak februártól tudja befogadni az igényeket, több bank azonban már elindította szolgáltatását.

Csütörtökön Budapesten tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel David Cameron, aki uniós reformakciójához igyekezett támogatást szerezni. A brit miniszterelnök Németországból, a kisebbik kormánypárt, a CSU találkozójáról repült Budapestre, ahol az egész belvárost lezárták, és a Parlamentnél megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a látogatás idejére. A találkozót követő sajtótájékoztatón egyértelművé tette a magyar miniszterelnök vendége, hogy valamilyen formában csökkenteni kívánja a vendégmunkások juttatásait, Orbán Viktor viszont azt kérte, ne nevezzék migránsoknak a magyarokat Nagy-Britanniában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.