„Shane Tusup eddig mit tett le az asztalra?”

Kiss László még képtelen függetleníteni magát a történtektől, Hosszú Katinkától és Shane Tusuptól.

Sz.L.
2016. 01. 08. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség közötti konfliktus első áldozata Kiss László. Az úszókapitány hiába akart egyeztetni a jelenlegi legjobb magyar úszónővel, az szóra sem méltatta. A 75 éves mesteredző váratlanul önként vált meg a tisztségétől, búcsúzóul alaposan kiosztotta ellenfeleit.

Kiss László szerint megalázó módon bánt vele a magyar–amerikai páros: szándékosan kerülte az egyeztetést, a konstruktív elképzeléseket nem hozta a kapitány tudomására, pedig időben kellett volna tudni, hogy hol edzőtáborozik a Tusup–Hosszú kettős, valamint számíthat-e Hosszú jelenlétére az olimpiai indulásért küzdő magyar váltóban. Jóllehet a konfliktusnak nem sok előzménye volt.

A 2015-ös, magyar szempontból kiválóan sikerült kazanyi világbajnokságon Hosszú Katinka halmozta az aranyérmeket, igaz, a sikeres magyar múlt miatt fontos 200 háton leszorult a dobogóról. A vb után Hosszú felkérte a kapitányt, segítsen a hátúszótechnika fejlesztésében. Kiss László rendelkezésre állt, a Komjádi uszodában dolgozott együtt a továbblépésen.

Állítása szerint Hosszú és Tusup finoman szólva sem hálálta meg a közreműködést, pedig ő tiszta szívből segített. – A magyaroknak kedves 200 háton próbáltuk fejleszteni Katinka stílusát, más kérdés, hogy ebből a későbbiekben nem lett semmi. Csak úgy finoman kérdezem: én felneveltem Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágit, több olimpiai bajnokot adtam a magyar úszósportnak. Shane eddig hány olimpiai arannyal büszkélkedhet ?!

További fájó pont a 2012-es olimpia. Kiss időben felhívta Hosszú Katinka figyelmét: az olimpia évében szakmai hiba Amerikában készülni, mert az ottani edzők „takaréklángon” égve készítik fel az európai úszókat – az amerikaiak ellen. Hosszú állítólag ezt később belátta, és igazat adott a kapitánynak, London előtt kikerülve akkori edzője, Dave Salo bűvköréből csak minimális időt készülhetett – Magyarországon – a jelenlegi mesterével, Shane Tusuppal.

Nevezett úr akkreditációjáért Kiss László az akkori úszószövetségi főtitkáránál – jelenlegi sportállamtitkárnál –, Szabó Tündénél „könyörgött” a londoni játékok előtt. Tusup kint lehetett Londonban, de ő is csak asszisztált Hosszú akkori (le)szerepléséhez.

– Meg lehet nézni a hátúszócsillag Egér akkori testfelépítését, és össze sem lehet hasonlítani Katinkáéval. Elég nagy a különbség Egér javára. Én szívesen segítettem volna, de nem volt szükség az én szakértelmemre. Hol is kezdjem? 1996-ban a Time magazin engem választott az év edzőjének, az amerikai szakma folyamatosan érdeklődött a szakmai újításokról. Valamit azért értek ehhez a szakmához. De ezt szóba se hozom, ha nem bánnak velem ilyen méltatlanul. Folytassam azzal, hogy amit Katinka kért, azt teljesítette a szövetség? Megszereztük az elemzőszoftvert 72 millió forintért. Kíváncsi leszek, hogy használnak-e ilyet az amerikaiak. Majd az ott edzőtáborozó versenyzőink beszámolnak róla. Csodálkoznék, ha lenne náluk ilyen – dohogott a lemondott mesteredző.

Kiss hozzátette, felháborítónak tartja, hogy Hosszú Katinka az amerikai edzőtábor miatt értetlenkedett. – Néha fel sem fogom, hogy mi az, amit nem értenek Katinkáék. Ezer éve külföldön készülünk, amikor itthon tombol az influenzajárvány, akkor rendszeresen Kubában, Dél-Afrikában vagy az USA-ban edzőtáborozunk. Ezt szóvá tenni ? – ezt is nehezen emészti meg Egerszegi és Kovács Ágnes egykori edzője.

Az MNO megkérdezte Kiss véleményét az uszodai pletykáról, nevezetesen hogy belenyúl-e a politika az úszószövetség vezetésébe. A lemondott kapitány szerint ez teljességgel kizárt. – A politikai csúcsvezetés képviselői ott voltak Barcelonában, amikor nekünk ítélték a vb-rendezést. Tavaly nyáron a vb helyszínére látogatott Orbán Viktor miniszterelnök. Nem panaszkodhatunk az állami támogatás hiányára. A szövetség élvezi a kormány támogatását.

Csak Kiss László nem élvezi Hosszú Katinka támogatását. Ha minden igaz, ennek már nincs jelentősége

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.