Lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitánya

Kiss László távozik posztjáról, méltatlannak nevezve a helyzetet.

MNO
2016. 01. 07. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, meg van az első áldozata a Hosszú Katinka által kirobbantott botránynak. Lemondott ugyanis az úszók szövetségi kapitánya. Kiss Lászlót a szerdán történtek késztették erre a lépésre, miután megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján. „Én jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy olyan elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt” – jelentette ki a távozó kapitány. A szerdai sajtótájékoztató végén Kiss László szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

„Méltatlan ez az egész – nyilatkozta a szakember. – Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, s azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert ezennel lemondok kapitányi tisztemről.”

Gyárfást Kiss László lemondása után portálunk is elérte. Azt mondta, továbbra is élvezi a kormányzat támogatását és meg sem fordult a fejében, hogy Hosszú Katinka kifakadásával őt akarná félreállítani a hatalom. Gyárfás Tamás mindenesetre nagyon meglepődött Kiss László lemondásán, és mindent megtesz azért, hogy mind Hosszú Katinkát, mind pedig Kiss Lászlót megmentse a magyar úszósport számára.

Mint ismert Hosszú Katinka valóságos lavinát indított el december végén. Terjedelmes írásban fakadt ki a magyar úszósport vezetői ellen. Szerinte a szövetség nem ad megfelelő hátteret, mégis elvárja a világszínvonalú eredményeket.

Gyárfás Tamás szövetségi elnök erre válaszul a Vs.hunak adott interjújában azt állította: többször is próbálták elérni Hosszút, sikertelenül. Az úszó ezzel szemben azt mondja, őt csak egy ízben kereste a MÚSZ elnöke.

„Többször is kerestem Katinkát, például két hónappal korábban, levelet is küldtem neki, de arra sem érkezett válasz. Többször hívtam telefonon, majd sms-ben boldog új évet kívántam neki, és megkérdeztem, hogy van-e kedve leülni beszélgetni. A Blikk egyik újságírójával régóta jó kapcsolatot ápolok, akivel szintén arról beszélgettem, hogy kerestem-e Katinkát. Elmondtam, hogy többször hívtam, és továbbküldtem neki az sms másolatát is, bizonyítva, hogy kerestem őt. Katinka ezt rosszallta.”

Mikor a Komjádiban látogatták meg, elmondása szerint Shane Tusup, Hosszú edzője és férje elhajtotta őket többször is.

Nem kellett sokat várni az újabb felvonásra. Az „Iron Lady” január 6-án egy nagyon rövid sajtótájékoztatót tartott, és széttépte azt a szerződést, amelyet az úszószövetségtől kapott a karácsony előtti sajtótájékoztatója után.

„Sajnálom, hogy itt kell lenni, a szerződéssel el akarnak hallgattatni. Benne volt, hogy a 2017-es vb promóciójában vegyek részt. Ugyanott tartunk. Még mindig úgy érzem, eredményeimmel kiérdemeltem ezt a támogatást, de nem írom alá a szerződést. Nagyon nagy összegről van szó, de nem pénzt kértem. Tizenkétmillió forint van a szerződésben, de a szövetség tegye inkább a dolgát” – mondta Hosszú Katinka.

A sajtótájékoztatón Kiss László szövetségi kapitány is jelen volt, de a két fél nem beszélt egymással.

Kiss Lászlót nem sokkal lemondása előtt, még csütörtökön érte el munkatársunk, de a tréner akkor meg sem említette, hogy mire készül. Mint az MNO érdeklődésére elmondta, nem érti Hosszú Katinka és férje hozzáállását, hiszen tavaly éppen ők kérték meg arra, segítsen Katinkának javítani a hátúszását.

„A 2015-ös kazanyi vb után kerestek meg, természetesen azonnal igent mondtam, és a közös munka alatt egy hangos szóváltás sem volt közöttünk. A 2012-es londoni olimpia előtt Shane Tusup kért arra, intézzem el, hogy ő is ott lehessen a nyári játékokon. Természetesen megtettem” – közölte Kiss László.

Elárulta, nem is hallotta azt a sokak által ismert uszodai pletykát, miszerint Shane Tusup a helyére törne. „Úgy érzem, ha valaki kapitány akar lenni, az álljon elő, és jelentse be az igényét” – fogalmazott a volt kapitány, s azt is elmondta, annak a híve, hogy fehér asztalnál, a média teljes kizárásával kellene a problémákat megbeszélni.

Kiss László szerint megalázó módon bánt vele a magyar-amerikai páros: szándékosan kerülték vele az egyeztetést, a konstruktív elképzeléseket nem hozták a tudomására, pedig időben kellett volna tudni, hogy hol edzőtáborozik a Tusup-Hosszú kettős, valamint számíthat-e Hosszú jelenlétére az olimpiai indulásért küzdő magyar váltóban. Noha segített nekik személyesen is, a Hosszú és Tusup finoman szólva sem hálálta meg a közreműködést, pedig ő tiszta szívből segített.

– Csak úgy finoman kérdezem: én felneveltem Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágit, több olimpiai bajnokot adtam a magyar úszósportnak. Shane eddig hány olimpiai arannyal büszkélkedhet...?!További fájó pont a 2012-es olimpia. Időben felhívtam Katinka figyelmét: az olimpia évében szakmai hiba Amerikában készülni, mert az ottani edzők „takaréklángon” égve készítik fel az európai úszókat – az amerikaiak ellen – közölte Kiss László.

Megkérdeztük a lemondott kapitány véleményét az uszodai pletykáról, nevezetesen belenyúl-e a politika az úszószövetség vezetésébe. A szakember szerint ez teljességgel kizárt, úgy véli, a szövetség mindenben élvezi a kormány támogatását.

Csak Kiss László nem élvezi Hosszú Katinka támogatását

A lemondott szövetségi kapitánnyal készült teljes beszélgetést a január 8-i Magyar Nemzetben elolvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.