Tarlós Orbánnal is küzd a BKV-ért

A főpolgármester a Magyar Nemzetnek elmondta, esze ágában sincs lemondani.

2016. 01. 14. 5:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden lehetséges eszközzel szembeszállok a főváros és a BKV működéséért, ráadásul a 2014-es főpolgármesteri választás előtt maga Orbán Viktor kormányfő kért erre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester holnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel tisztázza a Budapest és az agglomeráció közötti közlekedés finanszírozási kérdéseit.

– Nem tudom, ki szivárogtatta ki a miniszterelnökkel folytatott december 21-i tárgyalásunkon elhangzottakat a Népszabadságnak, de legalább a „Júdások” pontosan tették volna. Orbán Viktor országépítő munkáját támogatom, de a szemébe is mondtam: a kormány BKV-politikáját nem – reagált a napilapban megjelent információkra. E szerint a kormányfő nem ad többlettámogatást a budapesti és az elővárosi tömegközlekedésre.

A Népszabadság szerint Orbán nyersen közölte vele: számára a főváros nem finanszírozási (Tarlós: matematikai), hanem irodalmi kérdés. A lap két fideszesről írt, akik ott voltak az ominózus tárgyaláson: Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter.

Tarlós a Magyar Nemzettel közölte: esze ágában sincs lemondani, ha a Fidesz akarta volna, tavaly ősz előtt félreállíthatta volna. Ezt az Indexnek adott tegnapi interjújában úgy vázolta: „Az én főnököm a nép, amely megválasztott. A népen kívül még a jóisten, bizonyos kérdésekben a feleségem, aztán kész.” – Szégyellje magát, aki így bánik a szövetségesével – idézte fel a portálnak, amikor Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatára a parlament úgy támogatta a BKV-t, hogy 20 milliárd forintot elvont a fővárostól. Decemberi teheráni látogatásán egyébként Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországról a „tisztelet kultúrája” nevében érkezett. Ezt a tiszteletet érezhette Tarlós István akként, hogy a fideszesek „kést vágtak a hátába”.

– Júdásaink egyébként jól összekeverték a főváros működtetését és fejlesztését, a BKV-t a BKK-val, a dugódíjat a tarifaemeléssel és a járatritkítással – mondta a főpolgármester. Hozzátette: ha nulla forint jutna Budapest fejlesztésére, elfelejthetjük az olimpiarendezést. Megjegyezte: mára leegyszerűsödött a kérdés az agglomerációs busz- és HÉV-járatok finanszírozására. Szerinte ha az állam nem az ő kérésére, hanem Orbán Viktor határozott ígéretére átveszi a finanszírozást, a többit a fővárosi önkormányzat már maga is megoldja.

A Jobbik felszólította a kormányt: fejezzék be a Budapesttel szembeni harcot, ne ellentétek szításában, hanem racionális és érdemi megoldásban gondolkozzanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.