Terror: maradhat a 3-as szint

Valószínűleg március 15. után is fenntartják a hármas terrorfenyegetettségi szintet Magyarországon.

2016. 01. 13. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg március 15. után is fenntartják a hármas terrorfenyegetettségi szintet Magyarországon, amennyiben Európa továbbra is migrációs nyomás alatt áll – jelentette ki egy tegnapi háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán kormányszóvivő. (Ezt a készültségi fokozatot tavaly novemberben, a párizsi merényletek után rendelték el. A négyes skálán ez a második legenyhébb fenyegetettségi fokozat, és arra utal, hogy egy vagy több környező országban terrorakció történt, ám arról nincs konkrét információ, hogy hazánkban is merényletet terveznének.) Kovács Zoltán kiemelte: az idei is a migráció éve lesz Európában, és várhatóan a tavalyinál is több bevándorló érkezhet. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója utalt a német rendőrség és a titkosszolgálatok becslésére, amely szerint minden ezer migránsra jut egy terrorista, vagyis Németországba tavaly több mint ezer terrorista érkezett. Kovács Zoltán a kölni és más német nagyvárosokban történt szilveszteri erőszakra utalva azt mondta: megjelentek a terrorizmus és a zavarkeltés új formái, amikre fokozottabban oda kell figyelni.

A The New York Times minapi cikke kapcsán a kormányszóvivő kiemelte: kiderült, hogy a cikk írójának semmilyen bizonyítéka nincs állítására, hogy egy magyar börtönőr eszméletlenre vert volna egy szír nőt, ráadásul a cikk számos tévedést tartalmazott; például az idegenrendészeti eljárás alá vont migránsok őrzött táborokban vannak, nem pedig börtönökben. Kovács Zoltán jelezte: amennyiben a lap nem hajlandó helyesbítésre vagy a kormány álláspontjának kifejtésére, akkor készek akár próbapert is indítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.