Álprofesszori kinevezés a rektornak?

Szuromi Szabolcs kinevezéséről nem tudnak Cambridge-ben.

2016. 02. 09. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valótlanul tette közzé tavaly decemberben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, hogy az intézmény rektora, Szuromi Szabolcs kutatóprofesszori címet kapott a Cambridge-i Trinity College-tól – derül ki a Mandiner tegnapi írásából. Az internetes lappal az angliai egyetem azt közölte: kutatni ugyan volt náluk Szuromi, de nincs hivatalos kapcsolata sem az intézménnyel, sem a Trinity College-dzsal, illetve ők a kinevezéséről nem tudnak. Közleményük szerint Szuromi a Robinson College-ban Martin Brett vendége volt többször, és használta a Gonville and Caius könyvtárát.

A Pázmány korábbi (tegnap délutánra törölt) internetes közleményében még az is szerepelt, Szuromit meghívták a „Cambridge-i Egyetem független külső szakértőkből álló akkreditációs testületébe”. Azonban a Cambridge nemzetközi irodájának magyar munkatársa, Fülöp Kata rámutatott: nincs is Akkreditációs Testület nevű intézmény az egyetemen. Megemlítette: professzori kinevezést nem szoktak informálisan adni.

A Mandiner megkérdezte Szuromi Szabolcsot is, mi lehet az oka, hogy nem tudnak Cambridge-ben az előadásáról és a kutatóprofesszori kinevezéséről. A rektor előbb ingerülten kikapcsoltatta a diktafont, majd közölte, ő nem is nyilatkozott ilyet. Arra az ellenvetésre, hogy akkor mégis miért adott ki a Pázmány ilyen tartalmú közleményt, elsietett. A Magyar Nemzet több kérdést juttatott el a rektornak, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Emlékezetes, tavaly májusban az egyetem hallgatói körében heves tiltakozást váltott ki, hogy Szuromi Szabolcs bejelentette: kötelező tárgy lesz a tanintézményben a holokauszt történelme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.