„Egy fillérrel sem kapnak többet” az egészségügyesek

Hiába ígérte az Emmi, nem érkezett meg az emelt bér a szakdolgozók számlájára.

MNO
2016. 02. 15. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma negyvennégyezer egészségügyi szakdolgozónak ígért fizetésemelést, melyet a 2016. januári bérekkel együtt, tehát február 10-ig kellett volna megkapniuk az érintetteknek, de a Független Egészségügyi Szakszervezet által megkérdezettek eddig „egy fillérrel sem kaptak többet a korábbi fizetésüknél” – olvasható a szervezet közleményében.

Azt írják, a béremelések bázisa a 2015. december 1-jén hatályos jogszabályok és a munkaszerződés alapján meghatározott alapbér, a megemelt fizetés pedig 2015. január 1-jétől illeti meg a dolgozókat. „Ezt az egész évre járó összeget egyszeri bérkiegészítésként szintén meg kellett volna kapni a januári fizetésekkel együtt” – olvasható. A tavalyi év decemberi kötelező minimálbér 105 ezer, a szakmai bérminimum pedig 122 ezer forint volt.

Az egészségügyi szakdolgozók fizetését a 2012-es bérrendezések óta befagyasztották, így az ágazatban dolgozók keresete ma a legalacsonyabb a közszférában, ami „szégyenteljes állapot” – emlékeztetnek. Hozzáteszik, levélben keresték Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy a tárca sürgősen hajtsa végre a dolgozókat megillető béremelést, valamint egyeztetést kezdeményeznek az Emmivel az intézkedés végrehajtása és az érintettek tájékoztatása érdekében, ugyanis az egymásnak „ellentmondó minisztériumi megszólalások” tisztázást igényelnek.

A béremelés elmaradásáról az 1001 Orvos Hálapénz Nélkül elnevezésű csoport is beszámolt február elején. Az ügyben a Napi.hu megkereste korábban a szaktárcát, ahonnan azt a választ kapták, a törvény által garantált bruttó 151 ezer forintos támogatás nem automatikus, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé külön benyújtott igénylés függvényében jár, ennek benyújtási határideje 2015. december 10. volt. A portál cikke szerint 357-en adták le az igénylést időben, azok pedig, akik lemaradtak erről, legközelebb márciusban pótolhatják ezt az őket foglalkoztató intézmények által. Hozzáteszik, a visszamenőleges időszakra járó támogatást az OEP egy összegben utalja át a szolgáltató részére, így a jogosultakat nem éri hátrány.

Balog Zoltán hétfőn, az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőinek és tagjainak kinevezése alkalmából tartott budapesti ünnepségen beszédében kifejtette: a fiatal szakorvosok idén januártól az illetményükön felül és a teljesített ügyelet, önként vállalat többletmunka díján túl további – legfeljebb – bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Azok jogosultak erre a támogatásra, akik részt vettek a rezidensi ösztöndíjprogramban, és vállalják, hogy szakvizsga után öt évig Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi ellátásban, teljes munkaidőben közalkalmazotti munkaviszonyban dolgoznak – ismertette. A tárcavezető elmondta, hogy eddig 616-an igényelték ezt a támogatást, de az elvégzett szakvizsga arányában ez a szám nőni fog, továbbá a meghirdetett rezidensi ösztöndíjas helyeket is betöltötték.

Elismerte, hogy sokáig még nem fognak tudni annyit fizetni a gyógyításért, mint a nyugati országok ellátórendszerei, azonban úgy vélte, hogy a családi otthonteremtési támogatás versenyképes alternatívát kínálhat azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy külföldön vállaljanak munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.