Elképesztő árulásnak nevezte Orbán tettét a Jobbik

A párt szerint a miniszterelnök elhagyta kétmillió ember aláírását.

MTI
2016. 02. 20. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szombati sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek azt nyilatkozta: ezzel kiderült, hogy „az elmúlt egy évben tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő”, mivel a plakátkampányban azt mutatta be, hogy a kvóták szerinti elosztás káros, és nem enged be egy menekültet sem. A DK ügyvezető alelnöke szerint Orbán Viktor „átvert kétmillió embert, a saját támogatóit, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet”. Ezzel a miniszterelnök „politikai celebbé” vált, aki csak plakátokon sikeres, nem képes arra, hogy Brüsszelben megvédje az álláspontját, és így az országot sem tudja megvédeni – hangoztatta.

A politikus azt mondta, a brüsszeli sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor is elismerte, hogy megszavazta a döntést, és felhívta a figyelmet arra, hogy a záródokumentumot mindig egyhangúlag fogadják el a tanácsban.

A kormányszóvivő szerint akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni, nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát. Kovács Zoltán szombaton az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az ellenzéki pártok nyilatkozataiból az látszik, hogy nem értik vagy tudatosan félremagyarázzák az EU-csúcson történteket.

A politikus elmondása szerint a többek által hivatkozott utalás a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik: ennek alapján a következő két évben 40 ezer közel-keleti és észak-afrikai menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba önkéntes vállalás alapján. Hangsúlyozta: ez önkéntes szétosztási mechanizmus volt, Magyarország sohasem szavazta meg a kötelező szétosztási kvótát, mi több, csakúgy mint Szlovákia, az Európai Bírósághoz fordult a kötelező betelepítési kvótarendszer ellen.

Budapest álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról, az eddigi európai migrációs politika megbukott, ezért javasoltak a visegrádi négyek a határok megvédésén alapuló tervet – jegyezte meg a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán kiemelte: a mostani EU-csúcson először sikerült elfogadtatni a tavaly szeptember óta képviselt magyar álláspontot, hogy az első és legfontosabb feladat az európai határok védelme, és illegálisan senki nem léphet be az Európai Unióba, továbbá a schengeni szabályokat mindenkinek érvényesítenie kell. Ha ez korábban megtörtént volna, nem lenne szükség olyan lépésekre, mint Ausztriában az elmúlt napokban – tette hozzá.

Kitért arra is: a DK szerint jó döntés született menekültügyben az EU-csúcson, amikor arról határozott az Európai Tanács, hogy megerősítik a határokat, és menedéket nyújtanak az Iszlám Állam elől menekülőknek, így együtt érvényesül a biztonság és az emberség a döntésben – mondta Molnár Csaba.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint a magyar miniszterelnök döntése miatt is nehezednek a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok körülményei. Az ellenzéki politikus szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Tanács a kétnapos csúcstalálkozóján egyhangúlag döntött a brit reformtörekvésekről, ezen belül a nagy-britanniai munkavállalás kérdéséről és a migrációról. Hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök egyenrangú partnerként ült a tárgyalóasztalnál, és mindkét határozat egyhangúlag született meg.

Hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök döntése miatt is nehezedni fognak a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarok körülményei, pedig sokan közülük azért hagyták el Magyarországot, mert „nem bírtak ebben a rendszerben élni”.

Szerinte Orbán Viktor maga is elismerte, elfogadta azt a határozatot, amelyben szerepel, hogy végre kell hajtani a betelepítési kvótákról hozott korábbi európai döntéseket. Tette ezt úgy a miniszterelnök – fogalmazott Hajdu Nóra –, hogy korábban egy „szégyenletes kampánysorozatot” indított a nemzeti konzultációval a migráció ellen, és bejárták az országot azok a fideszes önkormányzati kezdeményezések, amelyekben felszólítják a kormányt, hogy tegyen meg mindent az európai uniós döntések megtorpedózásáért.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról: míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen, és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ez álláspontja mellett.

A jobbikos képviselő úgy fogalmazott: azzal, hogy Orbán Viktor és kormánya támogatta a zárónyilatkozat elfogadását, vagy nem kelt ki harcosan az ellen, „egészen elképesztő módon árulják el” azt a küzdelmet, amit Magyarország eddig folytatott, hiszen a dokumentumból – szerinte – 160 ezer migráns áthelyezése következhet, akik közül mintegy 1300 érkezhet Magyarországra. „Úgy tűnik, a miniszterelnök elhagyta kétmillió ember aláírását” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel a Fidesz aláírásgyűjtésére utalva, majd felszólította a kormányt, hogy a bevándorlási kvóta minden formáját utasítsa el, továbbá állítsa vissza a független határőrséget.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat, képtelen volt az érdekeiket képviselni és megvédeni. Gál József, a párt szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: önmagában siker a Nagy-Britannia reformcsomagjáról szóló megállapodás, a tartalma ugyanakkor kudarcos a magyar munkavállalóknak.

Az ellenzéki párt álláspontja szerint a külföldön munkát vállalók érdekében Magyarországon béreket kell emelni, így vissza tudnak, és vissza akarnak majd jönni. A magyar kormánynak pedig Brüsszelben a magyar munkavállalók érdekeiket kellene képviselni, hogy amíg külföldön élnek és dolgoznak, megkapják azt, ami EU-s állampolgárként jár nekik.

A Fidesz szerint a Jobbik és a Demokratikus Koalíció árulja el a magyar embereket. A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott, a két ellenzéki párt nyilatkozataira reagáló közleménye szerint a Jobbik és a Gyurcsány-párt idegen érdekeket szolgál, nem támogatta a kerítés megépítését, a bevándorlási szabályok szigorítását és azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjék meg a határokat az illegális bevándorlóktól. A Fidesz kiemelte: a magyar és a szlovák kormány volt az első, mely az Európai Bíróságon megtámadta az uniós betelepítési kvótát, amely napirenden lesz a következő EU-csúcson is.

A brüsszeli EU-csúcson David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, nem érintheti az országban régebben dolgozó vendégmunkásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.