Lángossal és gulyással érkezik a választás

Presztízsharcot vív a Fidesz és a baloldal a városért. A fideszes jelölt szerint Kövér László és Lázár János nem zsarolt.

Markotay Csaba
2016. 02. 22. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látszólag megvalósult az igazi nemzeti együttműködés rendszere szombat reggel a salgótarjáni piac bejáratánál. Nyolc nappal a vasárnapra kitűzött időközi polgármester-választás előtt egymástól alig 6-7 méter távolságra, háromszögre hasonlító alakzatban kampányolt az MSZP, a Jobbik és a Munkáspárt jelöltje, miközben a fideszesek egy autós felvonulás során lényegében körbejárták őket.

Ennél töményebb kampányt nehéz lett volna összehozniuk a pártoknak, amelyek igazi presztízskérdést csináltak abból, hogy ki „viszi el” az egykor szebb napokat látott nógrádi megyeszékhelyet. A Fidesz–KDNP jelöltje, Simon Tibor a 2006-os és 2010-es fideszes sikert akarja megismételni, pártjának a tavalyi veszprémi és tapolcai kudarc után égető szüksége lenne rá. Az MSZP–DK–Tarjáni Városlakó Egyesület által támogatott Fekete Zsolt az elhunyt Dóra Ottó munkáját és sikerét ismételné meg. Ők ketten a felmérések szerint szinte fej fej mellett állnak az élen. Rajtuk kívül a jobbikos Hulitka István, illetve a Magyar Munkáspárt vezetője, Thürmer Gyula áll rajthoz. A testületben a baloldalnak van többsége – nyolc mandátummal –, a fideszesek öt képviselőt adnak, és egy jobbikos is van.

– Ott leszek – mondta egy idős, sötétbarna kabátot viselő asszony. A „sietek a buszhoz” szófordulatából viszont nem lehetett eldönteni, hogy valóban a megállóba akart-e minél előbb elérni, vagy csak inkognitóban szándékozott maradni azután, hogy feléje nyújtották a Munkáspárt lapját, amit el is vett.

Biztos szavazó, pártválasztó szavazó volt egy fiatal, barna hajú lány, Evelin a piac bejáratánál.

– Biztosan elmegyek szavazni, és biztosan a Fideszre.
– Nem hatották meg például a jobbikos vagy a szocialista ígéretek?
– Nekem amúgy a szocialisták szimpatikusabbak, mégis a kormánypárti jelöltre szavazok, mert nincs pénz. Ő talán többet tud lobbizni értünk a kormánynál.
– Sok olyannal találkozott, aki hasonlóan gondolkodik?
– Az embereknek elegük van a politikából, sokan el sem mennek szavazni, de valakinek mégiscsak vezetnie kell a városunkat.

Javában dúl a plakátok háborúja Salgótarjánban. Főleg a belvárosban, de már a bevezető utakon is egymást követik a Hulitka Istvánt, Simon Tibort és Fekete Zsoltot népszerűsítő táblák, óriásplakátok, falragaszok, hirdetőoszlopok vagy épp a buszmegállókban elhelyezett fényreklámok. Sőt még a helyi Tarján-patak fölé kifeszített molinón is az egyik jelölt és jelszavai köszönnek vissza. Thürmer Gyula pedig egy egész délelőttön át kitartó lelkesedéssel pótolta a számára nyilván kevésbé megfizethető plakátos megjelenést.

A belvárosban a hét végén találtunk olyan villanyoszlopot, amelyen az MSZP, a Jobbik és a Fidesz jelöltjét egyszerre népszerűsítették. Felül volt egy kis tábla Fekete Zsolttal, alatta 90 fokkal elforgatva szintén kis tábláról üzent a választópolgároknak Hulitka István (így őt azok a közlekedők láthatták, akik a szocialista indulót nem, és persze fordítva is), majd kicsit lejjebb néhány hosszúkás, narancssárga ragasz hívta fel a figyelmet Simon Tiborra. Nem túlzás, az emberek alaposan az arcukba kapták a kampányt, ami ottjártunkkor, a meglehetősen szeles és hideg délelőttön keveseket hozott lázba.

– Mit adtak nekünk a fideszesek és az MSZP-sek? – hangzott el a Brian életét idéző kérdés, amelyet egy idős, bevásárlókocsit húzó nő tett fel, akinek jól érzékelhetően elege van a politikából, a pártokból és az egész választásból.

Az egyetlen megoldás Simon Tibor – ezt már egy utánfutóreklám üzente. A fideszes jelöltet ugyanis egy esküvői menetre hasonlító konvojban több tucat autó népszerűsítette sűrű dudálás kíséretében, némelyiken matricák, más járműveken luftballonok voltak.

– Az emberek jó része elég fásultnak tűnik, mivel tudja őket megszólítani? – kérdeztük a megyei kormányhivatal előtt is kampányoló Simon Tibortól.
– Leginkább a város jövőjével, erre kell koncentrálni, mert a városunk nagyon nehéz helyzetben van. Salgótarján az egyetlen megyei jogú város, amelynek nincs elfogadott költségvetése. Sőt Fekete Zsolt alpolgármester törvénysértő módon még be sem terjesztette a büdzsét azért, hogy a választások előtt ne derüljön ki, milyen megszorításokra, leépítésekre készülnének.
– Azzal reklámozza magát, hogy az egyetlen megoldás. Miért?
– Arra kell ilyenkor gondolni, kinek van a legnagyobb érdekérvényesítő képessége. Szükség van egy olyan lobbierőre, amellyel a fejlesztési forrásokból minél többet be lehet csatornázni Salgótarjánba. A jelöltek közül nekem van a legszorosabb kapcsolatrendszerem a kormányzattal.
– Egyesek szerint szimpla zsarolás az a fideszes kampány, hogy a városnak csak akkor van jövője, ha ön lesz a polgármester
– Az, hogy valaki képes párbeszédet folytatni, képes jó értelemben lobbizni, az nem zsarolás.

 

Egy szürke kabátos, sapkás és fehér cipőt viselő, Sándorként bemutatkozó idős férfi – másokhoz hasonlóan – nem mondta meg, hogy kire voksol vasárnap, de némi támpontot adott azzal a megjegyzésével, hogy nem a Fideszre. Ezzel háromra csökkentette a lehetséges változatok számát. Szerinte itt sok embert megfélemlítettek. – Hogy lehet ilyet mondani, mint az a bajuszos? – a célzás nyilván Kövér László minapi kijelentéseire vonatkozott (lásd keretes írásunkat – a szerk.). Azt mondta, hogy két fia és három unokája van, és már csak az egyik fia él Salgótarjánban, de most annak sincs munkája.

„Lapajtői kenyér”, „Györgyike lángossütője”, „Lángos ízvarázs” – sorakoztak a boltok a pártok standjai közelében. Magasan a legnépszerűbb azonban a két lángosos volt. A legjobban a sajtos-tejfölös fogyott.

Akárcsak Simon Tibor, Fekete Zsolt is született salgótarjániként áll rajthoz, utóbbi azonban a város jelenlegi alpolgármestere. Fekete azt hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek, hogy baloldali polgármester a baloldali többségű önkormányzattal, a térség országgyűlési képviselőjével és a kormánnyal együttműködve érhet el eredményt. Fejlesztési tervei között szerepel a jelenleg is üresen álló szállodák és iskolák kihasználása. Az egyik volt iskola épületét például felújítaná és szakközépiskolává alakítaná. – Nem csődhelyzet van, de az ellátások megfelelő szinten tartásához összefogásra van szükség, és mérsékelt politizálásra, hogy együttműködéssel a várost fejlődési pályára lehessen állítani – fogalmazott Fekete Zsolt.

– Az emberek vevők a Jobbik programjára, de sokan félnek a párt nyilvános felvállalásától – erről már a Jobbik jelöltje, Hulitka István beszélt lapunknak. Szerinte még a képviselők között is vannak, akik nem merik kifejteni a véleményüket, pedig tudják, hogy változásra lenne szükség, és ebben – szerinte – együtt tudnának dolgozni a Jobbikkal.

– A kormánnyal együtt kell hogy működjek, de nem ez az elsődleges – mondta. – Elsőként azt kell megmutatnunk, hogy mi saját magunk mit tudunk elérni. Az egyik legfontosabb ügy a munkahelyteremtés, de a városi közlekedésen is kellene javítani. Létesülhetne minivágóhíd és hűtőház, illetve egy olyan acélszerkezet-gyártó üzem, amellyel Salgótarján beruházásait lehetne megvalósítani. Hulitka István azt mondta, hogy már a 20 százalék körüli eredménynek is örülne, de igazán elégedett a polgármesteri poszttal lenne.

– Választás? Itt? Mikor? – kérdezett vissza egy a Jobbik standjánál időző hölgy.
– Jövő vasárnap. Nem szóltak még önnek?
– Nem tudom, aranyoskám, nem idevalósi vagyok, csak átutazóban, mert a keresztfiamat műtik. De azt leírhatja, hogy a bevándorlók nekünk nem kellenek. A politika nem nagyon érdekel.
– Akkor miért töltötte ki a Jobbik többpontos kérdőívét, amellyel az adatait is megadhatta a pártnak?
– Ez a Jobbik standja volt? Nem tudtam

Azzal azért a nagy többség tisztában volt, hogy a fideszes és a szocialista jelölt között dől el a vasárnapi küzdelem. Valahol tudja ezt nyilván a munkáspárti Thürmer Gyula is, aki azt a körülbelül 60 százaléknyi szavazót szeretné megszólítani, aki a korábbi választásokon nem vett részt.

– Jó lenne, ha munkáspárti polgármestere lenne a városnak – mondta mosolyogva, arra hivatkozva, hogy az ő győzelmük jelentené az igazi fordulatot. Munkahelyteremtést ígér, ennek keretében sertéshizlaldát és vágóhidat hozna létre. – Ha megválasztanak, elmegyek a miniszterelnök úrhoz, és nagy valószínűséggel meg tudjuk őt győzni, hogy nem szabad magára hagyni Salgótarjánt – avat be terveibe.

Megkopott, részben hiányos felirat jelezte olyan egy-másfél kilométerrel arrébb, az egykori Salgótarjáni Acélárugyár előtt, hogy egykor szebb napokat látott ez a környék. Régen sok ezer munkás vonult a szűk utcákon műszakváltáskor. Mára mindenfelé az egykori ipari termelés nyomai, rossz állapotú házak, láthatóan szegénységben élő emberek jelzik, hogy bárki nyeri is a választást, jelentős problémákkal kell megküzdenie.

– Nem győzködöm az embereket – győzködött viszont minket a fideszes Simon Tibor, amikor arról érdeklődtünk, hogy mivel veszi rá a választókat arra, hogy őt, illetve a jobboldalt támogassák. A kérdésnek aktualitást adott, hogy épp az utca lakóit vendégelték meg egy tányér gulyásra. Voltak, akik ételhordóval érkeztek – megkapták a magukét.

A fideszes gulyást kanalazók – mint megtudjuk – jobb híján a környék erdeiben végeznek közmunkát. És hogy kire szavaznának?

– Hát arra a Feketére, tudja, a fideszesre – mondja egy középkorú, bajszos férfi.
– De Fekete Zsolt a szocialista jelölt
– Hát arra, na.
– Ezek szerint az MSZP-s jelölt győzelmét szeretnék?
– Azét, akinek ott van kint a képe, arra szavazok – mutatott a Simon Tibort ábrázoló plakátra, de a jelek szerint még minimális szinten sem volt tisztában az indulók kilétével. Így a pártokat és jelöltjeiket legfeljebb a két slágertéma, a délelőtti piac és a délutáni gulyás hozhatta össze a kampányban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.