Munkaügyi pert vesztett Tátrai Miklós

Jelen állás szerint mégsem kap 200 millió forintot a nemzeti vagyonkezelőtől Tátrai Miklós.

2016. 02. 20. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen állás szerint mégsem kap 200 millió forintot a nemzeti vagyonkezelőtől Tátrai Miklós, miután az eltávolítása miatt indult munkaügyi perben az elsőfokú bíróság elutasította a keresetét. Az ítélet azonban nem jogerős. Tátrai volt munkáltatóját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t perelte, amiért 2009-ben szerinte jogellenesen menesztették a cég vezérigazgatói posztjáról. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától megtudtuk, a másodfokú eljárásban március végéig várhatóan nem tűznek ki tárgyalást. Az ősszel született elsőfokú határozatról az érintettek nem tájékoztatták a közvéleményt.

Tátrai Miklóst (akinek havi alapbére 3,5 millió forint, átlagkeresete pedig ötmillió fölött volt) a sukorói kaszinóbotrány kirobbanása után, 2009. július 14-i hatállyal távolította el posztjáról rendkívüli felmondással Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere. A felmondás oka egyebek között az volt, hogy az MNV két év alatt sem készítette el a vagyon-nyilvántartási rendszerét (az úgynevezett Everest programot), amelynek az MNV három elődszervezetének vagyonregisztereit kellett volna egységesítenie. Ehhez képest a vagyonkezelőnél lefolytatott belső vizsgálat emiatt nem állapított meg személyi felelősséget. A 2008-ban indult, közel egymilliárdot felemésztő projektet 2010-ben, a választások közeledtével leállították.

Tátrai munkaügyi perében 2012-ben már született elsőfokú ítélet: az kimondta, hogy Oszkó helyett a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lett volna jogosult dönteni, ráadásul a rendkívüli felmondás sem volt megalapozott. Ezért Tátrainak akkor 160 millió forintnyi munkabért, annak kamatait, kárátalányként kéthavi átlagkeresetét (11 millió forintot) ítélt a munkaügyi bíróság. Így összesen körülbelül 200 millióhoz juthatott volna. Ám az ítélet ellen az MNV fellebbezett, a másodfokú bíróság pedig hatályon kívül helyezte a határozatot, és új bizonyítási eljárásra utasította az első fokot, mivel nem tárt fel több lényeges körülményt a felmentés megalapozottsága és Tátrai kifogásai kapcsán. A megismételt elsőfokú eljárásban pedig már az MNV javára döntött a bíróság.

Ismeretes, Tátrai Miklóst a sukorói telekcsere kapcsán indult büntetőperben szeptemberben első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, s négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Ugyanakkor a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség áron aluli eladása kapcsán indult eljárásban – amelyben bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolják – a bíróság tavaly első fokon felmentette őt és vádlott-társait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.