A magyarok visszafoglalják a Balatont

Több vendég érkezett, a külföldiek azonban a korábbinál rövidebb időt töltöttek a tónál.

Velkei Tamás
2016. 03. 17. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző esztendőben a kül- és belföldi vendégek száma egyaránt nőtt a Balaton menti településeken: nemcsak a főidényben, de az elő- és az utószezonban is többen foglaltak szállást a tó partján, mint egy évvel korábban – mutatott rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb tanulmánya. A vendégéjszakák számát vizsgálva megállapítható ugyanakkor, hogy míg a belföldi vendégek által eltöltöttek száma emelkedett, a külföldieké csökkent. Mindent összevetve a kereskedelmi szálláshelyek 64 ezerrel több vendéget és 40 ezerrel több vendégéjszakát regisztrálhattak, mint 2014 során. A belföldi vendégek átlagosan 2,8, míg a külföldiek 4,7 éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A határon túli vendégek közül legtovább az orosz, a dán, az izraeli, a holland és a német látogatók maradtak.

Az előző év júliusának végén a tóparti településeken több mint félezer kereskedelmi szálláshely működött, amelyek együttvéve 120 ezer férőhelyet kínáltak. A régió vendégforgalmának döntő része a szállodákban jelent meg. A hotelek közül nyolc hévízi és három zalakarosi rendelkezett gyógyszállodai minősítéssel, e szálláshelyek a vendégéjszakák hatodát adták. Bár a szállodákban a kül- és belföldi vendéglétszám egyaránt növekedett, a vendégéjszakák száma jelentősen csökkent, a külföldiek több mint 90 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el ezekben. A közösségi szálláshelyek még rosszabb évet zártak: külföldi vendégkörük a felére fogyatkozott, és a hazai vendégkörükből is veszítettek. Ezzel szemben a panziókban, az üdülőházakban és a kempingekben a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt 2014-hez képest. A kempingek látogatottsága kiugró mértékben bővült, ami elsősorban Balatonakali, Balatonfüred, Balatonszemes, Cserszegtomaj és Gyenesdiás kedvező forgalmának volt köszönhető.

A régió mindhárom megyéjében (Veszprém, Somogy, Zala) bővült a vendégkör, de nem egyformán: a külföldi vendégek száma legerőteljesebben a veszprémi partszakaszon, a belföldieké a zalai részen gyarapodott. A zalai szálláshelyeken a német, osztrák, cseh, lengyel és szlovák vendégek is több éjszakát töltöttek el, mint egy évvel korábban, az orosz látogatók vendégéjszakáinak száma viszont a harmadával csökkent. A Somogy megyei szálláshelyek 2014-hez képest tízezerrel kevesebb külföldi vendégéjszakát regisztráltak a kisebb német, lengyel, belga és cseh vendégforgalom miatt. A legnépszerűbb nyaralóhelyek közé Siófok, Hévíz, Balatonfüred, Zalakaros és Zamárdi tartozik.

A balatoni régió idegenforgalma mindent egybevéve még mindig erősen kitett a szezonalitásnak, igaz, a településeket nem azonos mértékben érinti az idényhatás. Kiegyenlítettebb a vendégforgalom ott, ahol a szálláshely-szolgáltatás természeti gyógytényezőkre (gyógyvíz, gyógybarlang), illetve egészségügyi és/vagy wellness-szolgáltatásokra építhető. Tavaly a legnagyobb vendégforgalmú balatoni települések közül Zalakaros, Hévíz, Tapolca és Alsópáhok turizmusán érződött a legkevésbé az idényszerűség. A főszezonon kívüli hónapokat elsősorban az Oroszországból és Ausztriából idelátogatók használták ki, az év egészében igénybe vehető gyógy- és wellness-szolgáltatások gazdag kínálatával.

Mindezek ellenére a Hévíz kereskedelmi szálláshelyein eltöltött éjszakák száma egy év alatt 64 ezerrel csökkent. A kieső turisztikai forgalom döntő részben a három legnagyobb küldőterülethez kötődött: az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma 84, a német vendégeké 18, az osztrák látogatóké 4 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól.

2015-ben a balatoni kereskedelmi szálláshelyek 53,8 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ami a 15 százaléka az összes magyarországi szálláshely együttes bevételének. Ez az arány valamivel elmarad a vendégéjszakák alapján számítottól. A Balatonhoz érkező vendégeknek – valamennyi szállástípust figyelembe véve – egy-egy szobáért átlagosan csaknem 16 ezer forintot kellett fizetniük tavaly, ami Budapestet vagy a Közép-Duna-vidéket jellemző átlagár után a második legmagasabb volt a magyarországi turisztikai régiók között.

A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetőinek egy-egy kiadható szoba működése naponként átlagosan mintegy 7100 forint bruttó szállásdíjbevételt hozott, 700 forinttal többet, mint 2014-ben.

Érzékenyen érintheti ugyanakkor a balatoni szálláshelyeket a Széchenyi Pihenőkártya körüli bonyodalom, hiszen  a kártyával közel 4,6 milliárd forintot fizettek ki a vendégek, ami a belföldi szállásdíjak közel negyedét jelentette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.