Aranykéz utcai fordulatok

Sándor István továbbra sem mondhat el mindent.

Szemán László
2016. 03. 02. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék 2015 szeptemberében döntött úgy, hogy egyesíti az alvilágban Cinóberként ismert Domák Ferenc 1996-os meggyilkolásának ügyét a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as megölése és az Aranykéz utcai 1998. július 2-i robbantás miatt indult, már korábban egyesített ügyekkel. Mindhárom bűnügyben ugyanis a szlovák állampolgárságú, de felvidéki magyar szülőktől származó Jozef Rohácot vádolják az elkövetéssel.

A tegnapi tárgyalási napon – mások mellett – Sándor István, egykor az olajmaffiába beépült fedett nyomozó, akit Papaként ismertek az olajozók, tett vallomást. Sándorral tavaly egyszer már próbálkozott a bíróság, ám akkor hiába is akartak bármilyen kérdést feltenni neki, mindenre csak annyit mondott: a bíróság indítványozza a titokgazdánál az államtitok alóli felmentését.

A bíróság megkereste hivatalból a titokgazdát, hiszen az úgynevezett olajszőkítés ügyeit 2000-ben 80 évre titkosította a Belügyminisztérium, így a tárca volt jogosult felmenteni Sándor Istvánt a titoktartási kötelezettsége alól. Tegnap kiderült, hogy a felmentés csak részleges: a bíróság mindössze két, gondosan megfogalmazott kérdést tehetett fel a tanúnak.

Cserni János tanácsvezető bíró feltette a titokgazda által engedélyezett első kérdést: Portik Tamás, az „olajozó” Energol egyik vezetője személyesen ismerte-e az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamást? Az áldozatot az egész olajos csapat ismerte, válaszolta Sándor István, aki szerint a Conti Car köré szerveződött, olajjal is foglalkozó társasággal volt gondja Borosnak, nem az energolosokkal, tehát Portikékkal. A volt fedett nyomozó szerint Boros amikor úgy érezte, hogy veszélyben az élete, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság szervezett bűnözés elleni szervéhez fordult. Sándor István tartotta vele a nyílt kapcsolatot, aki úgy tanúskodott, hogy a Conti Car-osoktól Boros százhatvanmillió forintját akarta visszaszerezni. Nem Portik Tamás volt az ő problémája – foglalta össze mondanivalóját Sándor.

A tanúvallomás annak fényében érdekes, hogy a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Jozef Rohácot Portik Tamás azért bízta meg Boros Tamás megölésével, mert a sértett korábban terhelő vallomást tett rá és társaira több bűncselekménnyel kapcsolatban. Jozef Rohác a megbízást elfogadta, majd Jozef Hamalát is bevonta. (Hamala holttestét időközben megtalálták Csehországban.) Rohác beszerezte a robbanóanyagot, távirányításos robbantószerkezetet készített, valamint feltérképezte Boros mozgását, a rendszeres útvonalait. Rohác utasításai szerint Hamala a 4500-5000 grammnyi TNT-nek megfelelő robbanóanyagot, Danubitot egy Polski Fiatba rejtette, az autót leparkolta az Aranykéz utca 1–3. szám előtt. Boros 1998. július 2-án, nem sokkal dél előtt érkezett a helyszínre, ahol a vád szerint Rohác már lesben várta, és amikor a sértett elsétált a Polski Fiat közelében, működésbe hozta a robbanószerkezetet.

Tény, hogy Boros halála előtt nem sokkal Pest megyei ügyészek előtt videovallomást tett, amelyben az olajmaffia tagjairól, főleg Radnai Lászlóról, a Conti Car vezetőjéről beszélt, de megemlítette az Energolt is. Megölésével a koronatanút tették el láb alól.

– Portik Tamás ismerte Jozef Rohácot? – tette fel a második engedélyezett kérdést a bíró. A volt nyomozó erre elmondta: az ismeretei szerint ismerték egymást.

– Amikor Nagykőrösön az Energol átvette a volt konzervgyár területét, Rohácot és csapatát bízták meg a telep őrzés-védelmével – mondta Sándor István. – A társaság a 90-es években a szlovák alvilággal végeztette el a munkákat. Hozzátette, Portikkal és Roháccsal személyesen soha nem találkozott eddig.

Fülöp Tamás, Rohác védője általánosságban megkérdezte a volt rendőrtől, hogy mit takart a napi kapcsolattartás Borossal. – Az operatív koordinációt intéztem a rendőrség és Boros között – felelte, de a titoktartási kötelezettségére hivatkozva arról már nem beszélhetett, hogy ez pontosan mi is volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.