Ellenzék: Ez minden, csak nem Orbán győzelme

A DK a miniszterelnök bukását ünnepli, a Jobbik szerint az önkéntes kvóta a kötelező előszobája.

MTI
2016. 03. 18. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik szerint egyáltalán nem lehet áttörésként értékelni az uniós csúcson született megállapodást. Mint írták, elképesztőnek tartjuk, hogy egyes kormánypárti vezetők már lényegesen megengedőbbek az önkéntes szétosztási mechanizmusokkal szemben. A párt leszögezte: szerinte nincs jó vagy rossz kvóta, az önkéntes kvótát a kötelező kvóta előszobájaként értékelik, mely hozzájárul Európa idegen kultúrával történő elárasztásához, „Magyarország egy idegenekkel teli Európában pedig előbb-utóbb célponttá válik”.

Ezért a párt felszólította a kormányzatot, mindenképp tartsa meg a Jobbik által felvetett és végül magáévá tett kvótaügyi népszavazást oly módon, hogy kiterjeszti annak kérdését a kötelező kvótán túl annak „minden mutációjára, beleértve a visszatoloncolásokat is”.

Távol még a megoldás a Liberálisok szerint is, bár az MLP üdvözölte a megállapodást, és hozzátette, fontos, hogy a március 7-i elvi nyilatkozathoz képest az EU számára vállalhatóbb feltételek mellett született meg az egyezség. Mint írták, az is fontos, hogy a megállapodás lényegi része – a szabálytalan úton érkező menekültek visszaküldése – nagyon rövid határidőn belül, már vasárnaptól kezdődően életbe lép. Ha a felek tartják magukat az alkuhoz, azzal a menekültválságot az EU számára kezelhető keretek közé tereli. Ugyanakkor a végleges megoldás csak akkor következik be, ha az EU erőfeszítéseinek köszönhetően is véget ér a szíriai polgárháború, és nemzetközi ellenőrzés mellett átfogó rendezésre kerül sor a térségben.

A DK szerint az Európai Unió és Törökország közötti megállapodással a közös európai menekültpolitika megoldást talált a menekültügyi krízisre, az EU jól döntött, ma megbukott a tagállami különmegoldásokat szorgalmazó orbáni politika, és győzött a DK által is mindig képviselt közös európai menekültpolitika – írták, hozzátéve: Orbán vesztett, de a magyarok és az európaiak nyertek a megállapodással. Mint közölték, „mától Orbánnak nem lesz lehetősége arra, hogy a menekültügyi hisztériakeltéssel takarja el kormányzásának kudarcait, az egészségügy és az oktatás összeomlását. Mostantól nem lehet uszítani kormányzás helyett”. Emellett, mivel a DK szerint a közös európai megoldás megszületésével végleg okafogyottá vált az „eredetileg is hazug” kvótaügyi népszavazás is, ezért felszólították Orbán Viktort, hogy álljon el tervétől, és vonja vissza a kvótákról szóló népszavazását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.