Lánczi: Nem vagyok Orbán tanácsadója

A Corvinus rektori címére hajtó Lánczi András nagyra tartja a miniszterelnök teljesítményét.

FB
2016. 03. 23. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról korábban már beszámoltunk, Rostoványi Zsolt megüresedő székébe új rektort választ a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE). Január végén még csak pletykálták indulását, március elejére viszont egyetlen jelöltté vált Lánczi András; a kormányközeli Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke február elején adta be pályázatát. Néhány hete bemutattuk, mi szerepelt ebben, egy hete pedig interjút adott a Corvinus Online-nak maga Lánczi, amelyre most bukkant rá a Mandiner.

A jelölt elmesélte: 2011-ben azért nem indult a rektori címért, mert „túl nagy falatnak” érezte egy ekkora intézmény iránti anyagi felelősségvállalást. „Aki ismer, az tudja, hogy sok éve formálódik a fejemben, hogy milyen irányba kellene mennie ennek az egyetemnek” és a felsőoktatásnak – jelentette ki. Lánczi szerint életkora miatt ez az utolsó lehetőség, hogy rektor legyen – ő most 59 éves, Rostoványi 63. Kritizálta, hogy szakindítási stop van Magyarországon, szerinte nagy szükség lenne geopolitika, politikai gazdaságtan szakra. Úgy véli, fejleszteni kell a meghívott előadók rendszerét is, „a Közgáz jelenlegi méretét tekintve szerintem dinamikusabban tud mozogni – egy nagy hajó lassan, egy kisebb sokkal gyorsabban fordul”.

Szerinte az az adminisztratív dolgozó, akinek alacsonyabb a fizetése az egyetemen, mint amit a versenyszférában keresne, menjen el a versenyszférába. Összességében több pénzre van szükség – véli Lánczi András. Kijelentette, tenni kell a pénzért, méghozzá úgy, hogy az államnak is tessen, „mert a politikának az tetszik, ami emeli őt is. Ha van egy jó egyetem, akkor annak a fényében értelemszerűen mindenki szívesen sütkérezik”.

Személyével kapcsolatban elmondta: sokan azt gondolják róla, hogy oda ejtőernyőzik a Corvinus rektori székébe, pedig 25 éve dolgozik az intézményben. „Rengeteg olyan dolgot aggatnak az emberre, ami nem igaz. Nem vagyok Orbán Viktor tanácsadója, hiába mondom, senki nem hiszi el. Az viszont igaz, hogy nagyra tartom a miniszterelnök teljesítményét” – jelentette ki. Kijelentette azt is: nem készül kurzusváltásra a Corvinuson. Korábban a Népszabadság írt arról, hogy Lánczit Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor kívánja a BCE élére helyezni, hogy kurzusváltást hajtson végre a kormányt ellenzőktől hangos egyetemen. Lánczi így fogalmazott: „van egy leírt programom, szeretném megvalósítani, ha valaki ezt kurzusváltásnak éli meg [ ], akkor nevezzük kurzusváltásnak, de ez felesleges szó ebben az összefüggésben”.

Hogy mi lesz, ha rektorrá választják? Továbbra is szeretne tudományos publikációkat írni, szerinte most ér abba az életszakaszába, amikor képességei legjavát tudja nyújtani. Ugyanakkor századvéges pozíciójáról le fog mondani, ha kinevezik, de hangsúlyozta: „büszke vagyok az ott végzett közös munkára”.

A jelenlegi rektor, Rostoványi Zsolt – aki tavaly bírálta a kormány kerítésépítését – június végén távozik hivatalából. Rostoványi a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem külkereskedelmi szakán végzett, Lánczi András az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-történelem szakán. Azaz ha őt választja rektorának a BCE szenátusa április 18-án, bölcsész irányíthatja a főleg gazdasági profilú felsőoktatási intézményt.

Ám ehhez még az Emberi Erőforrások Minisztériumának rábólintása is szükséges: május 31-éig dolgozzák fel itt az anyagokat, majd továbbküldik a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol Áder János júniusban vagy júliusban adhatja át a rektori megbízási okiratot a leendő vezetőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.