Ezt tenné Lánczi a Corvinusszal

Növelné a rektori jogköröket megválasztása esetén a BCE egyetlen rektorjelöltje.

FB
2016. 03. 07. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végén még csak pletykálták, mostanra viszont egyre valószínűbb, hogy Lánczi András lesz a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora. A miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt is foglalkoztató intézmény vezetésére egyedül a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke adta be jelentkezését február elején – írta múlt héten a VS.hu, amely most megszerezte Lánczi pályázatát is.

Az BCE Politikatudományi Intézetét is vezető Lánczi András pályázatából kiderül, hogy az egyedüli rektorjelölt nem elégedett az intézmény helyzetével: a próbálkozások ellenére sem sikerült tudományegyetemmé alakítani; a költségvetés instabil volt, de a kancellári rendszer révén stabilizálódott. A BCE a mindenkori magyar kormányzat támogatója, az elitképzés fellegvára – idézi a dokumentumot a portál.

Lánczi szerint a Corvinus feladata a magyar állam fenntartásában való részvétel, az elit utánpótlásának megteremtése és „olyan szakembereket nevelni, akik értik, hogy egy adott világtörténelmi helyzetben mi számít fontosnak, és mi nem”. Minden szinten a szabad ember eszményének megvalósítására kell törekedni – véli Lánczi, aki konkrétumokat is említett pályázatában.

Profilfejlesztésre van szüksége a Corvinusnak a rektorjelölt szerint, ezért a portál szerint felvetette egy közigazgatási és jogi kar indításának a lehetőségét is – amellett, hogy tervbe van véve negyedik és ötödik kar alapítása is, de ezeket nem nevesítette. Lánczi előtt a londoni Business School of Economics, a francia ENA és a német Hertie School of Govarenance lebeg követendő példaként, a BCE-t Közép-Európa vezető egyetemévé fejlesztené.

A VS.hu beszámolója szerint Lánczi azt tervezi, hogy az intézményhez kösse az ott oktatókat és hallgatókat, hogy ne magánemberként adjanak tanácsokat a tanácsadói piacon, hanem az intézménynél dolgozzák ki szakmai anyagaikat. „Lehetőséget kell adni az oktatóknak, hogy amit tanítanak, azt ki is próbálhassák a gyakorlatban” – fogalmaz a rektorjelölt, aki az egyetemi közösségi életet is felpezsdítené új klubok és öntevékeny körök indításával.

Lánczi András támogatná a rektori jogkörök kibővítését is, „a think-tankszerű tudáselméletre” irányuló programok irányítását magához vonná, hogy tudásközpontokat lehessen létrehozni az egyetemen belül. A szerinte megviselt Corvinusra visszahozná a békét, a nyugalmat és a bizalmat, emellett javítaná a külső feltételrendszert – ezt pedig szerinte csak olyan rektor tudja végrehajtani, akinek jók a külső kapcsolatai.

Amint arról januárban beszámoltunk, Lánczi indulását – a Népszabadság szerint – kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök szerette volna, annak ellenére, hogy „nagy a bizonytalanság, hogy egy jobboldali rektorjelöltre nyitott-e a szenátus”. A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnöknek – és Matolcsy György jegybankelnöknek – az egyetem szellemiségével vannak gondjai: túl kormánykritikus. Orbán és Matolcsy ezért kurzusváltást szeretne végrehajtani a Corvinuson, amelynek aulájából nemrég a Marx-szobrot is eltávolították.

A jelenlegi rektor, Rostoványi Zsolt – aki tavaly bírálta a kormány kerítésépítését – június végén távozik hivatalából. Rostoványi a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem külkereskedelmi szakán végzett, míg Lánczi András az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol–történelem szakán. Azaz ha őt választja rektorának a BCE szenátusa április 18-án, bölcsész irányíthatja a főleg gazdasági profilú felsőoktatási intézményt.

Ám ehhez még az Emberi Erőforrások Minisztériumának rábólintása is szükséges: május 31-ig dolgozzák fel itt az anyagokat, majd továbbküldik a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol Áder János júniusban vagy júliusban adhatja át a rektori megbízási okiratot a leendő rektornak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.