Lánczi András lehet a Corvinus rektora?

A Századvég Alapítvány elnöke mérlegeli, hogy induljon-e a BCE rektorválasztásán.

FB
2016. 01. 26. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BCE mostani rektora, Rostoványi Zsolt – aki tavaly bírálta a kormány kerítésépítését – június végén távozik hivatalából, így új rektort választ az egyetem. A lap kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kifejezetten Lánczi Andrást szeretné az egyetem élén látni. A hét végén lejár a pályázatok benyújtásának határideje, a Népszabadság forrása szerint

„nagy a bizonytalanság, hogy egy jobboldali rektorjelöltre nyitott-e a szenátus”.

Eredményt áprilisban hirdet a BCE, amelynek szellemiségével van baja a lap szerint a miniszterelnöknek és Matolcsy György jegybankelnöknek. Rostoványin kívül a kormánykritikus oktatók között említi a Népszabadság Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét és Bod Péter Ákost, az Antall-kormány ipari és kereskedelmi miniszterét, későbbi jegybankelnököt.

A lap szerint Orbán és Matolcsy kurzusváltást szeretne végrehajtani az első Orbán-kormány alatt „marxista fészeknek” megbélyegzett Corvinuson, amelynek aulájából a Marx-szobrot is eltávolították a közelmúltban.

Rostoványi Zsolt egyébként a Corvinus elődjén, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakán végzett, míg Lánczi András az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol–történelem szakán. Azaz ha őt választja rektorának a BCE szenátusa, bölcsész irányíthatja a főleg gazdasági profilú felsőoktatási intézményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.