Már tényleg bontják a pécsi rémet

Az 1500 vagonnyi törmelékből már csak 1499 van hátra.

MTI
2016. 03. 25. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páva Zsolt (Fidesz–KDNP), Pécs polgármestere – aki a szocializmus utolsó hatásának nevezte az épületet – a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy egy régóta húzódó, a pécsieket irritáló helyzet szűnik meg a bontással.

Az MTI-nek megküldött írásos tájékoztató szerint az első teherautóval a magasház legfelső szintjeiről származó betondarabokat, törmelékeket szállítottak, amelyeket a hét közepén kezdtek leemelni Magyarország legmagasabb toronydarujával.

A polgármester hangsúlyozta, a kivitelezők gondoskodni fognak arról, hogy a munkálatok a lehető legkisebb zaj- és porterheléssel járjanak. Naponta legfeljebb négy-öt teherautó szállítja el a törmeléket a 6-os főúton Pécs keleti határába további feldolgozásig.

Csizi Péter, a baranyai megyeszékhely fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a munkálatok év végéig befejeződnek, eddig kell ugyanis elszámolni a bontáshoz nyújtott, 1,256 milliárd forintos azonnali kormányzati támogatással.

A területen a pécsiek korábbi kérésével összhangban park kialakítását tervezik – fűzte hozzá.

A magasház bontásának előkészítő munkálatai tavaly decemberben kezdődtek az épület környezetében lévő középületek és lakóépületek felmérésével. A 25 emeletes ház körül 16 méteres védőzónát kialakítottak ki, a Hungária út érintett szakaszának elterelésére 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő utat építettek. A gyalogosoknak védőtetős folyosó épült.

A balesetveszély csökkentésére a napokban egy Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül.

Egy szint bontása kilenc-tíz napot vesz igénybe az írásos összefoglaló szerint.

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat. Az épület hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mint ha a helyén egy újat emelnének.

A magasház állaga idővel ismét romlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

Az óriásdarut még február végén szerelték össze, amely a szörny lebontásában segédkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.