Vegyes kép a hazai gyógyszerellátásban

Hazánkban a hosszú várakozási idő miatt egész készítménygenerációk maradhatnak ki a gyógyítást szolgáló gyógyszerkincsből.

Kuslits Szonja
2016. 03. 12. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerintük Magyarországon jelenleg is több mint ötven innovatív készítmény nem, vagy csak egyedi méltányossági kérelemmel érhető el. Van közöttük olyan, amely már több mint 1500 napja vár támogatásra.

Az egyesület a 2015-ös európai egészségügyi fogyasztói indexnek a gyógyszerellátás színvonalával kapcsolatos fejezetének adatait elemezte. Mint kiderült, két zöld, vagyis jó; egy sárga, azaz közepes; valamint négy piros, tehát nagyon rossz besorolást kapott Magyarország. A nemzetközi tanulmányban országonként pontozzák az egészségügy színvonalát a fogyasztó szempontjából nézve.

A legrosszabb kategóriába kerültünk a gyógyszertárban beszerezhető gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásával kapcsolatban. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO adatai alapján ugyanis a teljes gyógyszerpiacot tekintve, azaz a vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszereket is vizsgálva ez az érték 49 százalék, tehát a készítmények árának már több mint a felét zsebből fizetjük.

A nemzetközi tanulmányban kifejezetten pozitívnak értékelték ugyanakkor, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján laikusoknak is érthető gyógyszerkönyv érhető el. Emellett jeleskedtünk az antibiotikumok felhasználásában is, vagyis Magyarországon már megfontoltabban írják fel ezeket a gyógyszereket az orvosok. Szomorú ugyanakkor, hogy a megkérdezett magyarok kevesebb mint 30 százaléka volt azzal tisztában, hogy az antibiotikumok nem gyógyítják a megfázást és az influenzát. Közepes teljesítményt nyújtottunk, tehát sárga zónába kerültünk a cukorbetegség felismerésével és kezelésével kapcsolatban.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet egy érdekes tanulságra is. Arra a következtetésre jutottak, hogy nincs közvetlen összefüggés az egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférés lehetősége és az egészségügyre költött pénz nagyságrendje között. Vagyis: az egészségpolitikusok körében is népszerű általános vélekedéssel szemben a várólista nem spórol, hanem végeredményben többletköltségeket okoz a büdzsében, ugyanis megszakítja az ellátás folyamatát, ami szinte mindig pluszköltséget jelent.

Vizsgálták azt is, hogy mennyire könnyen juthatnak a betegek információhoz, milyen hosszúak a várólisták, milyenek az egészségügyi mutatók, milyen hatékony a megelőzés, vagy hogy milyen eredményes a gyógyszerek használata. Ahogy arról már beszámoltunk, Magyarország két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán, és a szomszédos államokhoz viszonyítva sem lehetünk büszkék az eredményre. Ausztria a 12., Szlovénia a 15., Horvátország a 16., míg Szlovákia a 24. helyen áll. Romániát és Szerbiát sikerült megelőznünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.