Vona: Veszélyben az egészségügyi dolgozók

A Jobbik elnöke szerint a kormánynak meg kell hallania a vészharang hangját és cselekednie kell.

MTI
2016. 03. 17. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor a sajtótájékoztatót megelőzően Lukács László György frakcióvezető-helyettessel együtt az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről konzultált a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével és alelnökével.

Elmondta: „megrázóak” voltak a konzultáción elhangzott információk, az egészségügyi szakdolgozók uniós és régiós összehasonlításban is „szinte kilátástalan helyzetben vannak”.

Az ellenzéki politikus kritikus területnek nevezte a szakdolgozók bérhelyzetét, mint mondta, a vásárlóerőt tekintve a legrosszabb helyzetben vannak regionális összehasonlításban, ezen pedig változtatni kell, különben „nagyon súlyos katasztrófa várható”.

A bérkérdéssel összefügg az emberierőforrás-krízis: a nyugatra elvándorlás, a pályaelhagyás és az utánpótlás hiánya – mondta, hozzátéve, a rendszer nem tud kellő mennyiségű új szakdolgozót „a rendszerbe juttatni”. Mint mondta, a politikának, kormánynak sürgősen megoldást kell találnia arra, hogyan tudja vonzóvá tenni az egészségügyi szakdolgozói pályát a fiataloknak.

A harmadik kritikus területnek az egészségügyi szakdolgozók egészségi állapotát nevezte, ami – mint mondta – abszurd, de az egyik legrosszabb a társadalomban. Szavai szerint a szakdolgozók olyan pszichés teher alatt dolgoznak, ami lelkileg és fizikailag is megbetegíti őket. Példaként említette, hogy a szakdolgozók körében magasabb a válási arány, mint a magyar átlag, a gyermekvállalási arány viszont alacsonyabb az átlagnál.

A politikus mielőbbi változást sürgetett. Egészségileg megroppant emberek nem tudják fenntartani az egészségügyet – jelentette ki.

Lukács László György, a párt egészségpolitikusa elmondta: kiszámítható rendszerre lenne szükség az egészségügyi szakdolgozók képzése területén, amely olyan jövőképet tud felmutatni, amelyben van értelme tanulni, dolgozni. Hozzátette: önálló minisztérium keretei között kellene megvalósítani a szakképzést, szükség lenne ösztöndíjrendszerre, és a munkakörülményekben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a családbarát megoldásokra.

Mint mondta, a Jobbik célja nemzeti konzultációjával – amelynek ez is az egyik állomása volt –, hogy kidolgozzák azokat a javaslatokat, amelyekkel az egészségügyi dolgozók helyzetén javítani tudnak, és rákényszerítsék a kormányt arra, hogy lépjen ezekben a kérdésekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.