A bölcsődék is zárva lehetnek

Arra kérik a szülőket, fogadják megértéssel, hogy nem nyitnak ki szerdán.

Hutter Marianna
2016. 04. 19. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai sztrájk nem a gyerekek vagy a szülők ellen irányul, ezért arra kérik a szülőket, fogadják megértéssel, hogy aznap nem fognak kinyitni a bölcsődék – jelentette ki lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet, a szociális ágazat tiltakozó akciójának keretében, csatlakozik a pedagógusok szerdai egész napos sztrájkjához. A kérdésre, hogy a tanárokhoz hasonlóan kaptak-e olyan visszajelzéseket, hogy le akarják beszélni a kollégákat a sztrájkról, igennel felelt.

Szűcs Viktória – aki egyúttal a szociális ágazati sztrájkbizottság ügyvivője is – kifejtette, a szociális ügyekért felelős államtitkárság korábban olyan közlést tett, miszerint az ágazat szerdai sztrájkja törvénytelen, mert azt hamarabb be kellett volna jelenteni. Ezzel szemben a sztrájktörvény nem írja elő, hogy a sztrájkot mikor kell bejelenteni. Ezért a szakszervezet felszólította a kormányt, illetve a munkáltatókat, hogy hagyjanak fel a dolgozók nyílt vagy burkolt fenyegetésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is igyekezett tegnap megnyugtatni a bölcsődei dolgozókat, amikor kifejtette, hogy jövőre rendezik a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérét. Novák Katalin emlékeztetett: a bölcsődei felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket január elsejétől már „beemelték a pedagógus-életpályába”. Ez csaknem 900 dolgozót érintett, akiknek a fizetése 40-60 ezer forinttal emelkedett.

– A kormány intézkedései csak egy szűk rétegnek kedveznek majd – reagált a nyilatkozatra Szűcs Viktória. Lapunk megkeresésére közölte: a szociális ágazatban mintegy 90 ezer foglalkoztatott van, ebből pedig mindössze hatezer embert érintene a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek szánt béremelés. Azzal kapcsolatban, hogy Novák szerint 22 százalékkal bővült a bölcsődei férőhelyek száma, azt mondta, ők úgy tudják, körülbelül 6000 új férőhelyet teremtettek 2010 óta. Ám így is a 0 és 3 év közti gyermekek mindössze 14 százalékának jut hely a bölcsődékben. A 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés értelmében egyébként Magyarország vállalta, 2010-re 33 százalék lesz az arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.