A magánszakiskolákra tenyerelne az állam

Kiiktatják a versenytársakat, ezáltal legalább hatvanezer diák kap alacsonyabb színvonalú oktatást.

MNO
2016. 04. 29. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában egy magánszakiskola vezetője elmondta: legalább hatvanezer diákot érint, hogy a kormány államosítani akarja az intézményeket. Naderi Zsuzsanna szerint ez azért is baj, mert ők olyan területen oktatnak, ahol az állam képtelen ellátni feladatát. Mártonfi György szakképzési szakértő szerint a magánszakiskolák sokkal keresettebbek, mint az államiak, és akkor is hajlandók idejönni a diákok, ha fizetni kell érte. Szerinte azért, mert jobb minőségű oktatást kapnak.

Naderi Zsuzsanna elmondta, hogy az állam egyszerűen ki akarja iktatni a versenytársakat. Ezt jól jellemzi, hogy az általa vezetett iskola egyik tagintézményének konyháját választotta a Bocuse d’Or tavalyi norvég győztese arra, hogy ott a budapesti versenyre készüljön. Az állam viszont ezt az intézményt nem tartotta arra érdemesnek, hogy a jövő szakácsait képezze, és megvonta a keretszámokat. Mindezt úgy, hogy a konyha felújítására éppen az állam adott támogatást.

Közben a kormány már most elkezdte tervezni a 2017/2018-as tanév szakképzési keretszámait. Ezek a tervszámok Mártonfi szerint szigorúbbak, mint a kommunista időkben létező munkaerő-tervezés volt. Naderi Zsuzsanna mindehhez annyit tett hozzá, hogy a jelenleg keringő tervszámok komolytalanok. Akik 2017-ben kezdik meg a szakiskolai tanulmányaikat, azok leghamarabb 2020-ban végeznek. Naderi szerint nonszensz, hogy a kormány már most megmondja, hogy négy év múlva Bács-Kiskun megyében 252 fő szakácsra lesz szükség, míg a Villányi borvidékkel is büszkélkedő Baranya megyében egyre sem. És a kormány már azt is tudja, hogy Baranyában könyvelő és kereskedő sem kell majd, ellenben szükség lesz 58 grafikusra és fodrászra.

Az adás ismétlése hétfőn reggel 8.40-től nézhető meg az RTL Klubon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.