A pálinka miatt indult a legújabb kötelezettségszegési eljárás

Az NGM közleménye nem győzi hangsúlyozni, hogy kiállnak egészégünk (sic!) megőrzése mellett.

MNO
2016. 04. 28. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt – írja másodjára már helyesen az egészség szót a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Az iromány felidézi a chipsadó bevezetését, majd annak 2015-ös bővítését, amikor is a kommersz szeszekre csaptak le. Az Index felidézte, hogy „az adó alól kivételt képeztek a gyümölcsből készülő és a gyógynövénytartalmú tömények, ami miatt a pálinkák, az Unicum és a Jägermeister után például nem kellett fizetni, ezáltal ezek az italok a többihez viszonyítva olcsóbbak tudtak maradni”.

„Mindezen méltányos egészségügyi szempontok ellenére az Európai Bizottság kifogásolja a múlt év elején elfogadott szabályozást éppúgy, ahogy korábban a kommersz szeszes italokra vonatkozó extra jövedéki adóterhet vagy éppenséggel a dohánytermékek különadójának számító, a dohányipari vállalkozások által fizetendő egészségügyi hozzájárulást is” – írja a tárca.

Ennek ellenére a magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív, és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem. A magyar kormány továbbra is megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze – zárul a közlemény.

Kötelezettségszegési eljárást is indíthatna az EU a jegybanki alapítványok pénzszórása miatt – mondta Magyar György a Hír TV Reggeli járat című műsorában. Az ügyvéd úgy látja: az ügyben az alapítványi kurátorok és a nemzeti banki vezetők büntetőjogi felelőssége is felmerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.