Alstomos eurószázezrek landolhattak Medgyessynél

Mintegy 186 millió forint áramlott a volt miniszterelnök családi cégéhez.

MNO
2016. 04. 26. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap keddi számában megjelent írás szerint Medgyessy Péter miniszterelnöksége kezdetén eladta a Medgyessy Tanácsadó Kft.-t a társaság ügyvezetőjének, Toll Károlynak. 2004 novemberében azonban – már mint utazó nagykövet – feleségével új vállalkozást alapított M. P. Európa Tanácsadó Kft. néven. Medgyessy Péter 2006 augusztusában ezt a társaságot felhasználva vásárolta magát vissza a Medgyessy Tanácsadó Kft.-be, amely akkor AssistConsult néven futott.

„Ha valaki még kételkedne abban, hogy az Alstom járműgyártó cégnél bevett gyakorlat az üzletfelek korrumpálása, jól teszi, ha felülvizsgálja a véleményét” – írta április közepén Pilhál György.

A Magyar Idők úgy tudja, Magyarországon az Alstom az AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig offshore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót utalt át. Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy családi cégénél, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki.

A lap emlékeztet arra, hogy az Alstom „kétes ügyeivel összefüggésben” az Egyesült Királyságban és Magyarországon is büntetőeljárás folyik. Forrásaik arról számoltak be, hogy az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO – Serious Fraud Office) szerint az Alstom brit leányvállalata nagy összegű, munkavégzéssel nem ellentételezett tanácsadói szerződéseket kötött üzletszerzési célországaiban. A hivatal szerint a szóban forgó megállapodásokkal korrupciót lepleztek – írták.

Medgyessy Péter tavaly decemberben a Magyar Időknek ezt nyilatkozta: „Azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idejében.”

Később az ATV Szabad szemmel című műsorában aztán tagadta, hogy ilyet állított volna. „Nem mondtam, hogy semmivel nem nagyobb, hanem azt, hogy nem tudom, nem vagyok biztos benne, hogy nagyobb-e. De nem ez a lényeg, hanem hogy minőségileg más korrupció folyik ma Magyarországon, mint korábban. Ezt lehetővé tette az, hogy a kormánynak kétharmados többsége volt hosszú időn keresztül, ebből következően olyan törvényeket tudott hozni, amelyek legalizálni tudták a korrupciós lépéseket. Igazából ebben búvik meg a probléma lényege.” A mondat második feléhez kapcsolódóan hozzátette, hogy épp az ellenkezőjét mondta, mivel ha a hazai és a nemzetközi közvéleményt is foglalkoztatja, akkor az igenis tapintható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.