Az ORÖ feljelenti Hegedüs Istvánt

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) jelenlegi elnöksége a korábbi elnök Hegedüs István és több vezetőtársa ellen.

MTI
2016. 04. 21. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ORÖ csütörtök délután az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtették: az ORÖ belső vizsgálata megállapította, hogy Hegedüs István vezetése alatt az önkormányzat súlyosan jogsértően működött. A költségvetési támogatásokat „jogellenes körülmények között” használták fel, a támogatási szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítését és a hatóságokkal való együttműködést „példátlan módon, nyíltan elutasította”. Hegedüs István „jogellenes tevékenysége és az önkormányzat kritikus gazdasági helyzete közötti összefüggés fennállására figyelemmel”, az önkormányzat feljelentést tesz – tették hozzá.

Mint felidézték: a csütörtökre összehívott rendkívüli közgyűlésük határozatképtelenség miatt elmaradt. A közlemény szerint az országos önkormányzat képviselői elutasították „a korábbi bukott vezetők hatalom visszaszerzésére irányuló törekvéseit”. A roma nemzetiségi önkormányzatok elhatárolódnak – mint fogalmaztak – „Hegedüs István, Vajda László és társai által kezdeményezett, a magyar belpolitikát befolyásolni kívánó külföldi magánszemélyek által fenntartott alapítványok és magyar ellenzéki pártok által finanszírozott roma demonstrációtól”. Annak valódi célja ugyanis az ORÖ szerint a „romaközösség és a többségi társadalom szembeállítása, a közrend megzavarása”.

Az ORÖ csütörtöki rendkívüli közgyűlésének – pár perces tanácskozásán – a 47 tag közül 16-an írták alá a jelenléti ívet. A napirenden szerepelt volna Balogh János elnök (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma – MCF) visszahívása méltatlansági eljárás keretében, valamint az ORÖ gazdasági vezetőjének és hivatali vezetőjének a visszahívása. Hegedüs István (Lungo Drom), az ORÖ korábbi elnöke a sajtótájékoztatón azt emelte ki: a jelenlegi vezetés nem vett komolyan csaknem húsz képviselőt, akik nem csupán azt kívánták megvitatni, mit tett hivatali ideje alatt a két hónapja megválasztott elnök, de azt is, van-e lehetőség egyezségre a Híd a munka világába program keretében felvett 1,6 milliárd forintról. Hozzátette: ekkora összeget az ORÖ nem tud visszafizetni, ráadásul vannak olyan programelemek, amelyeket teljesítettek, megvalósítottak.

Lakatos Oszkár (Lungo Drom) az eseményen jelezte: azt tervezik, hogy kezdeményezik a közgyűlés önfeloszlatását, mert a mostani körülmények között nincsen értelme a tevékenységüknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.