Csak szombaton vizsgázhatna

Schwezoff Dávid, a BZSH volt ügyvezetője hatósági vizsgálatot kért.

Győr Ágnes
2016. 04. 29. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diszkrimináció miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult tegnap Schwezoff Dávid. A Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója lapunknak ezt azzal indokolta, hogy szombati napra (2016. június 4.) osztották be emelt szintű orosz szóbeli érettségire, s ezen az időponton annak ellenére sem változtattak az illetékesek, hogy jelezte előbb az Oktatási Hivatalnak, majd pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalának, az adott napon vallási okok miatt nem tud részt venni a vizsgán.

Elmondása szerint azt is vállalta volna, hogy ha más módon nem lehet megoldani, akár egy Budapesten kívüli helyszínre is elutazik szóbelizni. Kérésére azonban elutasító válasz érkezett. Úgy tudjuk, a Budapest Főváros Kormányhivatala azt írta vissza, hogy a vizsgaszervezés adott szakászában sajnos nincs mód a vizsgaidőpont módosítására, a vizsgázók beosztása ugyanis már megtörtént, a vizsgabehívókat postázták. Hozzátették, a tantárgyi bizottságok telítettek, így nincs mód arra, hogy másik bizottsághoz rakják át. Jelezték ugyanakkor, megadják a lehetőséget arra, hogy az adott vizsgát a követő vizsgaidőszakok valamelyikében tegye le díjmentesen (azaz az emelt szintű érettségi 28 000 forintos díjának befizetése nélkül – a szerk.), feltéve, hogy benyújtja a pótló vizsgára vonatkozó kérelmét, és ahhoz egyúttal csatol egy hitközségi igazolást is.

Schwezoff szerint ez azonban azért nem reális opció számára, mert az emelt érettségire egy egyetemi felvételi miatt lenne szüksége, ő pedig 1997-ben még hagyományos érettségit szerzett. A BZSH volt ügyvezető igazgatója tegnap lapunknak elmondta: azért is lepte meg, hogy nem lehetett módosítani az érettségi időpontján, mert máshol erre van lehetőség. Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ (ITK) szabályzatában például szerepel, hogy az ITK az esélyegyenlőség biztosítására évente öt alkalommal a szombati írásbelit követő hétfői napon vizsgát szervez azok számára, akik lelkiismereti, vallási okok miatt szombaton nem végeznek munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.