Csányi cége is állami múzeumból kölcsönöz képeket

Havonta 2117 forintos egységárért cserébe lóg 32 festmény a falakon.

MNO
2016. 04. 28. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akkor még állami tulajdonú Bóly Mezőgazdasági Zrt. 1993-ban kötött szerződést a Magyar Nemzeti Galériával 32 – addig raktárban porosodó – festmény ingyenes kölcsönzéséről – írja az Átlátszó. 2007-ben sok áttéten keresztül szerezte meg a céget az OTP-vezér MLSZ-elnök Csányi Sándor, 2010 óta pedig már fizet is a festményekért.

No nem túl sokat: darabjáért 2117 forintot fizet havonta, azaz összesen 67 744 forintot egy hónapban. A magyar festők műveinek összértéke 27,1 millió forint, 33 éven át kellene fizetni a bérleti díjat, hogy el lehessen érni a festmények értékét. Azaz már csak 27 év!

A festmények egyébként a Bóly Mezőgazdasági Zrt. központi irodaházának tárgyalótermeiben, irodáiban és a békáspusztai vadászházban lógnak a falakon.

Még 2015 végén robbant ki a kölcsönzési botrány, amelyről februárban bizonyosodott be: a Szépművészetiből baráti áron kapott kölcsönbe több festményt a Brand Lab, amelyben 2010-ig Habony Árpád testvére, Habony Mária is tulajdonos volt. Ezután sorra derült ki több dolog: a Szépművészeti igazgatója, Baán László volt Habony esküvői tanúja, és ingyen tarthatták az esküvőt a múzeumban, valamint olyan sajtóinformációk is napvilágot láttak, miszerint az igazgatói pályázatánál is segített Habony cége Baánnak.

Mindenkire másként hatnak a műalkotások. Dosztojevszkij egy átmulatott bázeli éjszaka után Hans Holbein halott Krisztusát látva kis híján epilepsziás rohamot kapott. A görcs végül elmaradt, a megrendülés azonban egy életre szólt, és A félkegyelmű révén irodalmi formát is öltött. A regényben Miskin herceg így kiált föl a festmény előtt: „De hát ennek a képnek a láttára némelyik ember még a hitét is elveszítheti!” – olvassa el a Magyar Nemzet február 24-i véleménycikkét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.