Elindult a magyar turizmus újfajta állami irányítása

Létrejött a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet Bienerth Gusztáv kormánybiztos felügyel.

MTI
2016. 04. 25. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető közölte: az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti, a kormánybiztos Bienerth Gusztáv lesz. A hétfői Magyar Közlönyben megjelenik minden kinevezéssel kapcsolatos közlemény, határozat, az átalakulás hétfőn indul, a jogi-szervezeti része néhány hónap alatt lezárul – tette hozzá. A kormánybiztosság intézményi-infrastrukturális hátterét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) adja.

Seszták Miklós ismertette: a jelenlegi ágazati struktúra állami része a „közigazgatás béklyójában szenvedett”. Az új szervezetben a szakmai felelősséget a nemzeti fejlesztési miniszterre ruházta a kormányhatározat. A létrehozott kormánybiztossággal egy olyan minisztériumok feletti szervezetet állítottak fel, ami a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz és együttműködik a nemzeti fejlesztési miniszterrel – fejtette ki.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a termékfejlesztéstől a rendezvények koordinálásán át a külképviseletekig minden turizmust érintő kérdéssel foglalkozni fog – mondta. Ezzel a rendszerrel a magyar turizmust felemeljük és a közigazgatási béklyóból piaci szereplővé emeljük át – fogalmazott Seszták Miklós. A jogi-szabályozási kérdéseket, feladatokat az ügynökség látja majd el.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) maradnak az uniós források felhasználásával, kifizetésével kapcsolatos ügyek, ellátja az irányító hatóság feladatait, így a 2014–2020-as támogatási időszak forrásait nem veszti el az ország. A megszűnő-átalakuló Magyar Turizmus Zrt. dolgozóival kapcsolatos kérdésre kifejtette, jó szakemberek, csak rossz struktúrában ültek. Mindenkinek felajánlják, hogy átjöjjön és dolgozzon az új rendszerben – mondta.

A Szép-kártya rendszer megtartását érintő kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi cafeteria-rendszer átalakításán dolgoznak az uniós döntés miatt. Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentéséről kormánydöntés lesz – jelezte.

Bienerth Gusztáv turizmusért felelős leendő kormánybiztos elmondta: a kormánydöntéssel létrejövő új rendszer „maga a nemzetközi trend, 21. századi struktúra”. Az eddigi magyar bürokratikus intézményrendszernek a nemzetközi versenyben ügynökségekkel kellett felvennie a versenyt – tette hozzá. A kormánybiztos hivatali apparátusa az ügynökségen belül lesz, azonos helyen, a Magyar Turizmus Zrt. épületében – mondta.

Guller Zoltán, az ügynökség leendő vezetője szerint az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció lesz. A létrejövő új struktúra az eddiginél jobban segíti majd az ágazat szereplőit. Kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. fog ügynökséggé alakulni jogutódlással. Minden szakembernek számítanak a munkájára a jövőben is – jelezte. Nem akarjuk kiönteni a gyereket a vízzel együtt – fogalmazott.

Gerendai Károly – az eseményen, a turisztikai vállalkozásokat képviselve – kifejtette: a stratégiai gondolkodás ideje kezdődik el, az ágazat kormányzati szervezete a piaci logika szerint szerveződik újjá, egységesül. Az országnak óriási lehetőségei és tartalékai vannak a turizmusban, amit megfelelő stratégia nélkül nem lehet kiaknázni – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.