Ez lenne Orbán fiatalokat visszahódító csodafegyvere?

Minden egyéni sportsiker mögött a kormány áll – így kellett, hogy szóljanak a fideszes szólamok.

MNO
2016. 04. 19. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Olyan sportpolitikát kell csinálni, amely olcsóbb, válságállóbb, és segít a válság okozta frusztráció feldolgozásában. Olyan sportpolitika kell, amely potenciálisan mindenkihez eljut, mindenki örömét leli benne, és amely a választóiról meg nem feledkező Fidesz és a gondoskodó, empatikus kormányfő képét erősíti – áll a Századvég egy 2012-es tanulmányában, melyet a Vs.hu dolgozott fel.

Érdekesség, hogy a Századvég javaslatairól nem egy önálló tanulmányban írt, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma kétéves munkájának elemzésében. Ebben szó esik róla, hogy a minisztérium alá tartózó, akkor Czene Attila vezette sportállamtitkárság a bő költségvetési források ellenére is kudarcot vallott a sport népszerűsítésében, „a kormány és Orbán Viktor személyes választási ígéretét a sport nemzetstratégiai ágazattá emeléséről az államtitkárságnak nem sikerült beváltania” – áll az értékelésben.

A Századvég tanácsai szerint a sportot vissza kellene adni az embereknek, „le kell vinni a választópolgárok szintjére”, azaz konkrétan például a tömegsportot kellene nagyobb összeggel támogatni, iskolai, munkahelyi szinten gondolkodni. Tornacsarnokokat, futballpályákat és „mítoszokat” kellene építeni, és az iskolai közösségek esetében hangsúlyozni, minden egyéni siker mögött a mostani kormány áll.

„A sporton keresztül minden szavazói réteg megszólítható. A sportolás szabadságának és lehetőségének biztosítása (és nem erőltetése!) a fiatalok LMP-től és Jobbiktól való visszahódításának egyik sajátos terepe” – áll a Századvég következtetései között, de kiemelik azt is, hogy a mindennapos testnevelés gyakorlata kontraproduktív is lehet. Így ennek népszerűsítésére, elfogadtatására például azt javasolják, hogy Orbán Viktor mint apa jelenjen meg a kommunikációban, hogy ezáltal is hatni tudjanak a szülőkre.

A századvégesek kormánynak szóló tanácsaikban kitérnek a debreceni stadion felépítésének ígéretére is, amelyet az adott gazdasági helyzetben hibás kommunikációs lépésnek tartanak. Javaslatuk itt az, hogy inkább a Puskás Ferenc Stadion rekonstruálására kellene nagyobb figyelmet fordítani, azt ugyanis nem csak a debreceniek érezhetik magukénak, és az emberek sem Kósa Lajos munkájának és a debreceni szavazatoknak a honorálását látnák benne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.