Ezek a Jobbik-alelnökök köszönnek le a tisztújítón

Novák Előd, Apáti István és Szávay István sem lesz tagja a jövőben a Jobbik elnökségének.

MNO
2016. 04. 20. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos politikus az MTI szerint kijelentette: pártszakadás nincs és fel sem merült, a leköszönő alelnökök munkájára a továbbiakban is számítanak. Hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök polgármestereket is szeretne maga mellé az elnökségbe, hogy pontosan kiket, az a következő hetek kérdése. Korábban Hegedűs Lórántné neve is felmerült, de ő egyrészt közölte, hogy indul, másrészt Mirkóczki róla nem ejtett szót.

Az Indexnek sikerült megszólaltatnia Szávay Istvánt és Novák Elődöt, utóbbi leforrázva érezte magát a párt szerda délutáni elnökségi ülését követően. Nem nagyon tudott megszólalni azt követően, hogy Vona Gábor pártelnök megvétózta az újrázását.

Szávay István elmesélte, kedden egyesével hívta be Vona az elnökségi tagokat és közölte velük, hogy nem támogatja az újrajelölésüket. Szávay hozzátette:

„számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni”.

Apáti István a Hír TV-nek azt mondta, az elnöki vétó ellenére is indul az alelnöki posztért. „Eldöntöttem, hogy indulok, és ha meg kell hogy haljak, akkor szépen, a méltóságomat megőrizve – úgy gondolom, a tagság tőlem ezt várja. Egy esetben nem indulok, ha úgy érzem, hogy a tagság részéről irántam nem mutatkozik valós igény. Ha azonban azt érzem – és most ezt érzem –, hogy erős a támogatás, csak akkor tudok a tagtársaim, a bajtársaim szemébe nézni, ha vállalom a megméretést” – fejtette ki.

Eddig a jelöléshez az alapszervezetek tíz százalékának támogatására volt szükség, de egy kevésbé ismert alapszabálybeli rendelkezés szerint az elnök maga választhatja meg, kikkel akar együtt dolgozni. Vona mostani lépése arra irányul, hogy a radikálisabb politikusokat kiszorítsa a párt elnökségéből, tovább erősítve a néppártosodó Jobbik képét.

Mirkóczki szerint az elnökségből távozókkal higgadt és őszinte beszélgetés volt az elnökségi ülésen és nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak a felek.

A szóvivő Vona lépését azzal magyarázta, hogy megváltoztak a feladatok. A most záruló elnökségi ciklus feladata a párt támogatottságának stabilizálása volt és az, hogy a Jobbikot az ellenzék vezető erejévé tegyék – fejtette ki. Jelezte: értékelésük szerint a jelenlegi elnökség teljesítette, amit vállalt. A következő időszak feladataként a kormányzati munkára készülést jelölte meg.

Mirkóczki Ádám egyúttal visszautasította, hogy egy radikális–mérsékelt törésvonal lenne a pártban. Érdemi konstruktív viták mindig vannak, de a program nem változott – hangsúlyozta.

Mirkóczki Ádám este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kijelentette: mindenki megtalálja majd a számítását. „Elnök úr stratégiában gondolkodik, ebben nyilván megvannak azok a szereplők, akikkel elképzeli a következő két évet” – jelentette ki, a most kikerülő elnökségi tagok pedig nem kerülnek partvonalon kívülre.

Arra viszont nem akart érdemben válaszolni, miért maradhat a többi elnökségi tag – Szabó Gábor, Sneider Tamás, Volner János és Z. Kárpát Dániel. Mirkóczki kijelentette, reméli, hogy ha lecsillapodnak a kedélyek, mindenki megnyugszik és megtalálja a helyét. „Szó sincs arról, hogy valakit vágóhídra küldene a Jobbik elnöke” – tette hozzá, kijelentve, hogy mindenki beláthatja: a Jobbik mostani iránya helyes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.