Ezer taxis vonul az utcára

Elegük van abból, hogy a kormány csak ígérget: óriási forgalomlassító felvonulást terveznek a fővárosban.

Veczán Zoltán
2016. 04. 22. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd reggel sárga taxik árasztják el a fővárost: a tiltakozó taxisok Gottlieb szerint azt nehezményezik, hogy a kormány – beleértve a miniszterelnököt és Lázár János csúcsminisztert – csak hitegették őket az engedély nélküli személyszállító alkalmazások és cégek kérdésének megoldásával. Ismert: a taxisok fő problémája az Uberrel, Wundercarral és társaival, hogy a sofőrjeik nem vetik magukat alá azoknak a szabályozásoknak, amelyek a taxisokra kötelezők, így gyakorlatilag feketén szállítanak embereket. A korábbi demonstrációk után ugyan „látványosan lekerült néhány rendszám”, a taxisok feljelentései az Uber ellen mind az ügyészségről, mind a rendőrségről lepattant, visszaküldték őket akár illetékesség hiányában, akár más indokokkal – tette hozzá a taxisvezér. Arról is beszélt, hogy ők maguk is szerveztek illegális személyszállítókat lebuktató akciókat, olykor a BKK-val közösen is, azonban a kihívott rendőrök jellemzően közölték velük, hogy sajnos nem intézkedhetnek az ilyen ügyekben.

Gottlieb Géza az MNO-nak elmondta: a Hősök terén reggel nyolc órakor kezdik a felvonulást, és a Széchenyi téren fejezik be kettő órakor – az útvonal egyeztetése a rendőrséggel még folyamatban van. A Széchenyi téren terveik szerint petíciót adnak át a belügyminiszternek. Azért neki, fűzte hozzá, mert a belügyi szervek nem végzik el a feladatukat.

Mint a főszervező elmondta, politikai jellege továbbra sincs a demonstrációnak, a céljai pusztán szakmaiak. Hozzátette: a kormány harcot hirdetett a feketegazdaság ellen, ennek pedig ideális célpontja lehetne a személyszállítás, ahol a feketézők aránya forrásai szerint megközelítik az ötven százalékot.

Gottlieb arról is beszélt, hogy kollégáival megegyeztek: ha továbbra sem lép érdemben a kormány, akár minden kedden készek hasonló demonstrációt tartani.

A taxisok januárban tartottak nagyszabású demonstrációt, amikor egy-egy sáv lezárásával napokig akadályozták a budapesti Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.