Felpuhulhat a HM javaslata

Úgy tudjuk, már nem ragaszkodnak annyi jogkorlátozó lehetőséghez.

Katona Mariann
2016. 04. 21. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint a tárca a bő másfél héttel ezelőtti – ötpártira tervezett, végül a kormánypártok mellett csak a Jobbik és az LMP részvételével lezajlott – egyeztetés után kezd elmozdulni korábbi álláspontjától.

Ismeretes, a HM alaptörvényt módosítana és egy új különleges jogrendet alkotna terrorveszélyhelyzet néven. A januárban nyilvánosságra került tervek még arról szóltak, hogy a kormány maga hirdethetné ki a terrorveszélyhelyzetet, és ezzel számos jogkorlátozó intézkedésre is lehetőséget kapna, például a sajtó vagy az internet ellenőrzésére. Az alaptörvény módosításához azonban kétharmados többségre van szükség, vagyis a kormánypártoknak ellenzéki támogatót kell találniuk. Azt viszont már a Jobbik, az MSZP és az LMP is egyértelművé tette – csakúgy, mint a független parlamenti képviselők –, hogy a honvédelmi tárca már megismert elképzeléseit semmiképpen sem tudják elfogadni.

Úgy tudjuk, amellett továbbra is kitart a tárca, hogy szükség van egy új különleges jogrendre, és nem a már meglévőket egészítenék ki terrorellenes intézkedésekkel, de már nem ragaszkodnak annyi jogkorlátozó lehetőséghez.

Tegnap – információink szerint – informális megbeszélést tartott a HM a Jobbikkal és az LMP-vel, és bemutatták az új terveiket. Az volt a kormányzati cél, hogy az ellenzéki pártok ne a korábban megszokottak szerint, e-mailben lássák a javaslatokat, hanem már előzetesen legyen lehetőség néhány pontot átbeszélni. A következő többpárti egyeztetést – úgy tudjuk – pénteken tartják, az addig hátralévő másfél napban tehát mindenki alaposan át tudja tanulmányozni a szöveget, és ki tudja alakítani álláspontját.

Az MSZP az egyeztetésekből kimaradt, mert nem mentek el a korábbi, ötpártira hirdetett tanácskozásra. Akkor azt mondták, hogy a HM tervei nem a terrorizmus, hanem a jogállam ellen küzdenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.