Foghíjas a körzeti fogorvosi ellátás

A rászorulók jó része nem jut megfelelő ellátáshoz, miután több száz, tartósan betöltetlen körzet van az országban.

Kuslits Szonja
2016. 04. 09. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem csak a súlyos háziorvoshiány okoz egyre nagyobb gondot az országban, a legfrissebb adatok szerint ugyanis jelenleg 224 olyan fogorvosi praxis van, amely már több mint fél éve betöltetlen. Egyes településeken 2004 óta nincs körzeti fogorvos – derült ki az Országos Alapellátási Intézet áprilisi adataiból. Az ellátás nélkül maradt körzetek többsége vegyes, vagyis ott gyermekeket és felnőtteket is kezeltek. Az Országos Alapellátási Intézet szerint a legtöbb (36) tartósan betöltetlen praxis Budapesten található, ezek közül 20 gyermekfogászat. Itt vagy nincs ellátás, vagy helyettesítéssel oldják meg. Nehéz helyzetben van Békés megye, ahol 21, és Bács-Kiskun is, ahol 20 tartósan betöltetlen körzetet tartanak számon. A Bács-Kiskun megyei Bácsbokodon már 2006 óta nincs körzeti fogorvos, míg a Békés megyei Ecsegfalva lakói 2007 óta várják, hogy ismét legyen állandó fogorvos a településen. Idén került fel a tartósan betöltetlen fogorvosi körzetek listájára a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászló, a Fejér megyei Kulcs, a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróvár és a Komárom-Esztergom megyei Lábatlan is.

– Minden évben kérjük, hogy a háziorvosoknak járó letelepedési támogatásnak legalább a maradványából részesülhessenek a fogorvosok is, eddig ugyanis sohasem használták fel a teljes összeget, ám ez a mai napig nem történt meg.

Pedig a támogatás talán valamennyire csökkentené a betöltetlen praxisok számát, amelyeknek száma az elmúlt tíz évben folyamatosan nő – közölte lapunkkal Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Enélkül azonban egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a fogorvosok. Hiszen míg egy háziorvos akár 10 millió forintnyi szabad felhasználású támogatást is kaphat, ha tartósan betöltetlen praxist vállal, addig egy fogorvosnak nincs erre lehetősége.

Hermann Péter elmondta: többször jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy a betegellátás biztonsága érdekében pluszforrásra van szükségük. Az üres körzetek egy részében helyettesítéssel még megoldott az ellátás, de ez semmiképp sem tekinthető véglegesnek – mondta a szakember. Kitért arra, a tárgyalások alapján a kormány kétmilliárd forintos támogatást ítélt meg a fogorvosoknak, az elosztás részleteiről azonban még egyeztetnek. A tervezet szerint a pluszforrást a fogorvosok alapdíjának emelésére fordítanák, ha minden a terv szerint halad, akkor a mostani havi 230-250 ezer forintos alapdíj 50 ezer forinttal nő majd.

– Az összeg ugyan laikus szemmel nagynak tűnik, ám a fogorvosoknak ebből és az ehhez jövő 500-600 ezer forintos teljesítménydíjból kell finanszírozni a fogorvos és az asszisztensnő bérét, a járulékokat, a rendelő fenntartását, a rezsit és az eszközöket is – tudtuk meg Hermann Pétertől. Szerinte ez az összeg teljes egészében elmegy a kifizetésekre, a működtetést az teszi lehetővé, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem támogatott kezelésekért a betegeknek kell fizetni. Ilyenek például a fogpótlások – koronák, hidak –, melyeket 18 és 62 év közöttieknek nem finanszíroz az OEP. Ez azonban sok esetben még így sem teszi rentábilissá a rendelő fenntartását, ezért inkább felhagynak azzal, hogy körzeti fogorvosi praxist működtessenek.

– Az 50 ezer forintos emelés arra ösztönözheti a kollégákat, hogy ne adják fel, maradjanak azokban a körzetekben, ahol most is dolgoznak, emellett reméljük, hogy ennek köszönhetően a megüresedett praxisokat is feltöltik az új orvosok. Bízunk benne, hogy ez a pénz kezdetnek elég lesz, de emellett – ahogy több alkalommal jeleztük – érdemes volna a fogorvosokra is kiterjeszteni a letelepedési támogatást – hangsúlyozta Hermann Péter. A hátrányos helyzetű térségekben dolgozó, körülbelül 680 fogorvosnak egyébként 2013-ban már megítéltek havi 100 ezer forint plusztámogatást, amely a mai napig él.

Arra a kérdésre, hogy a magyarok milyen gyakran, és még időben mennek-e el fogorvoshoz, úgy válaszolt: a Semmelweis Egyetem készített egy felmérést, amelynek eredményei elkeserítők. – Az adatok szerint a páciensek kétharmada nem jár rendszeres szűrésre, csak akkor megy fogorvosi rendelőbe, ha panasza van. A megkérdezettek 12 százaléka öt éve nem volt orvosi rendelőben. Ez azért problémás, mert sok elváltozást, például daganatos megbetegedéseket épp emiatt nem diagnosztizálnak időben – mondta Hermann Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.