Gyurcsány cége pert nyert Orbán ellen

A bíróság döntése szerint Orbán Viktornak 270 ezer forint perköltséget kell fizetnie.

MNO
2016. 04. 29. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék szerdai ítéletében azt mondta ki, hogy a miniszterelnök valótlanul állította 2015 májusában azt az Altus Európai Bizottságtól elnyert, uniós fejlesztési programokról szóló megbízásával kapcsolatban, hogy a cég a pénzt egyértelműen pártcélokra is használja – írja az MTI. Emellett azt is kimondta az ítélet, hogy a kormányfő az uniós tenderen nyert szerződést abban a hamis színben tüntette föl, hogy az Altus a megbízást politikai megfontolásból vezérelve nyerte el.

A bíróság döntése szerint Orbán Viktornak 270 ezer forint perköltséget kell fizetnie az Altusnak, és nyilatkozatban kell kifejeznie sajnálkozását.

Gyurcsány Ferenc szerint az ügynek két tanulsága van: egyrészt az, hogy Orbán Viktor „bármilyen gátlástalan hazugságra kész”, ha politikai érdeke úgy kívánja, másrészt pedig az, hogy a kormányfő „morális, társadalmi és politikai értelemben egyaránt legyőzhető”.

A DK elnökét a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a budai Vár rehabilitációjáról szólva csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: végre kívánják hajtani a Gyurcsány-kabinet ezzel kapcsolatos, 2004-ben jegyzett kormányhatározatát. Gyurcsány Ferenc erről azt mondta, hogy 1999-ben, az első Orbán-kormány időszaka alatt született kormányhatározat ilyen tartalommal. Hangsúlyozta: fontos, hogy a Vár megszabaduljon a második világháborúban szerzett sebektől, de nem támogatja, hogy itt kormányzati negyed épüljön, mert ez újabb szimbolikus megerősítése a két világháború közötti „elfogadhatatlan” társadalompolitikának.

Lázár János azon megjegyzését, miszerint Gyurcsány Ferencnek „akkoriban volt esze, ma úgy látom, hogy ez elment, reméljük, hogy nem örökre, csak átmenetileg”, a DK elnöke úgy kommentálta: „fegyvertelen emberrel szellemi párbajt sem folytatunk”.

„Gyurcsány Ferenc hiába bújik az ügyvédek szoknyája mögé, messziről bűzlik a családi cégének másfél milliárdos brüsszeli megbízása. A vak is látja, hogy Gyurcsány Ferencet Brüsszelből pénzelik a családi cégén keresztül, ő pedig Brüsszel politikai megrendeléseit teljesíti” – reagált a Fidesz a DK-elnök nyilatkozatára.

Közleményük szerint a megbízás valódi hátteréről sem ő, sem az Európai Bizottság nem volt hajlandó semmit nyilvánosságra hozni a mai napig. A baloldalon csak a kenőpénzt fizető cégek és az összegek változnak, de a lényeg ugyanaz. Gyurcsányhoz és a felesége által vezetett Altushoz hasonlóan a szocialisták másik volt miniszterelnöke is a családi cégén és feleségén keresztül bizniszelt – fűzték hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.