Háromezres kortyok a villamoson: válaszolt a DKV

Szerintük egy korty folyadékból is lehet tragédia, a felelősség pedig őket terheli.

FB
2016. 04. 28. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, háromezer forintos büntetést kapott egy újságíró egy debreceni villamoson, mert belekortyolt a vizébe. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. utazási szabályzata szerint ugyanis tilos enni és inni (és még sok egyéb dolgot csinálni) a járatokon, ennek ellenére felháborodottan tiltakozott az eljárás ellen a sportújságíró.

Az eset kapcsán a DKV közleményt adott ki, amelyet a Hajdú Online is átvett. Ebben az szerepel, hogy évtizedek óta érvényben van a szabály. „Ennek oka az, hogy a közlekedés veszélyes üzem, ebből adódóan a DKV Zrt.-é minden felelősség!” – írták, hozzátéve, hogy

„egy korty folyadékból tragédia lehet”,

hiszen azt félrenyelheti az utas egy hirtelen fékezés esetén. „Mindezen túl az étel és ital beszennyezi a jármű padlóját, a kárpitját, valamint az utasok ruházatát is” – közölték, kiemelve, hogy a natúr ízesítetlen víz ugyan nem hagy nyomot, de ugyanúgy balesetveszélyes. Mindenesetre vizsgálják, lehet-e enyhíteni a szabályokon, hogy legalább vizet lehessen inni a járatokon.

A debreceniek felvették a kesztyűt, egy Facebook-esemény arra buzdít, hogy május 4-én igyon mindenki vizet a DKV járatain. Illetve nem a járaton magán, hanem minden megállóban leszállva, a villamos mellett állva. „Emberek vagyunk, nem pedig gépek, szükségünk van vízre” – írják.

A sportújságíró felháborodása azért is érthetetlen, mert nemcsak Debrecenben, hanem Budapesten is ilyen szabályozás van érvényben. Itt nyolcezer forintot érnek a falatok, de a BKK az MNO-val március elején közölte, hogyan kell eljárnia ilyen esetben az ellenőrnek:

A budapesti helyzetről további részleteket itt talál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.