Hétfőtől ellenőriznek a burgenlandi–magyar határszakaszon

Nem nevezik meg pontosan, melyik átkelőknél terveznek hétfőtől a szúrópróbákat.

MTI
2016. 04. 22. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nezsideri, a Kismartoni, a Nagymartoni és a Felsőpulyai járás átkelőinél várható ellenőrzés. A burgenlandi rendőrség közlése szerint helyzettől függően további határszakaszokon vezethetnek be hasonló intézkedést. A burgenlandi rendőrség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az embercsempészek elleni súlyponti akció sikeressége miatt nem kívánják megnevezni pontosan, melyik határátkelőknél terveznek hétfőtől a szúrópróbákat.

A rendőrségi közleményben megnevezett térségbe egyebek között a hegyeshalmi, a pomogyi, a fertőrákosi, a jánossomorjai, az ágfalvai, a zsirai, a kópházai, a kőszegi és a soproni átkelőkön lehet átjutni. Az intézkedést az embercsempészet és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel indokolták. A hatóságok ügyelnek arra, hogy az átkelőforgalmat ne akadályozza a bevezetendő ellenőrzés – közölte a rendőrségre hivatkozva az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes oldalán.

A rendőrség közleménye szerint a vizsgálatokat az osztrák határ-ellenőrzési törvény idevonatkozó passzusa szerint végzik majd, így amennyiben valaki nem felel meg a beutazásról szóló előírásoknak, törvényes eszközökkel megakadályozhatják a továbbutazását. A határátkelők biztosításához és a zöldhatár érintett szakaszainak felügyeletéhez a rendőrség számára a katonaság nyújt segítséget – olvasható a közleményben. A katonaság munkáját is a belügyi minisztérium irányítja.

Az utóbbi napokban Hans Niessl burgenlandi kormányfő arról beszélt, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében a határellenőrzés fontosabb, mint a kerítésépítés. Tájékoztatása szerint ezekben a hetekben több embercsempészt fognak el Burgenlandban, mint tavaly ilyenkor.

A magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az osztrák határőrizeti intézkedések azt jelzik, hogy Ausztria nem kívánja tovább támogatni a tömeges bevándorlást. Bakondi György az M1-en azt mondta: azt nem osztotta meg az osztrák fél, hogy konkrétan mi az oka ennek az intézkedésnek. Kiemelte ugyanakkor: a jelenlegi információk szerint továbbra is a migránsok folyamatos Európába érkezésével és új útvonalak keresésével kell számolni.

Az osztrák féltől kapott tájékoztatás alapján hasonló rendszert akarnak kiépíteni, mint korábban az osztrák–szlovén határszakaszon. Ezenfelül a Brenner-hágónál vagyis az osztrák–olasz határon is ilyen intézkedéseket terveznek – tette hozzá Bakondi György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.