Inkább a 2010 előtti jegybankot támadja a Fidesz

Idegen hatalmakat szolgál a baloldal – mondja az MNB pénzosztása ügyében semmit nem mondó kormánypárt.

MNO
2016. 04. 29. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal idegen hatalmakat szolgál, amikor „a nyereségesen működő Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és a forintot támadja” – ez volt a Fidesz reakciójának lényege az MSZP azon követelésére, hogy Matolcsy György az utóbbi hetek botrányai miatt távozzon a jegybank éléről.

Tóbiás József az MNB épülete előtt pénteken tartott sajtótájékoztatón fogalmazott úgy, az MNB-elnök a Quaestor-ügy, a devizahitelesek, valamint a jegybanki alapítványok ügye miatt méltatlanná vált posztjára. Matolcsy György vagy magától lemond, vagy Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kell távozásra bírnia – fogalmazott az MSZP-s politikus.

Ismeretes: korábban csaknem ezer tételből álló listát hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa azután, hogy a Kúria ezt kötelezővé tette a 260 milliárd forint közpénzzel „megtámogatott” szervezeteknek. A kifizetések listájából kiderült, milliárdos tételek mentek ingatlanvásárlásokra és méregdrága rendezvényekre, de 50 millió forintot meghaladó szponzori és vaskos megbízási szerződések is szerepelnek rajta. A kedvezményezettek között számos baráti, rokoni szál található.

A Fidesz Tóbiás sajtótájékoztatóját követően konkrétan nem reagált az MNB-t érő bírálatokra, viszont a parlamenti frakció az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata vehemensen támadta az ellenzéket, mivel a párt úgy látja: a baloldal kormányzása alatt a jegybank idegen érdekeket szolgált, naponta szivárogtatott az IMF-nek magyar nemzeti érdekeket sértő üzleti adatokat, veszteségesen és törvénytelenül gazdálkodott, százmilliárdokkal pénzelte a bankokat, miközben az országot és „a magyar családokat devizahitelbe taszította”.

A Fidesz-frakció a közleményben nem tett említést arról, amire az utóbbi időben elemzők sora hívta fel a figyelmet: az MNB által most az alapítványoknak szétosztott pénz javarészt a forint árfolyamgyengülése miatt keletkezett a jegybanknál. Ez a gyenge forintárfolyam viszont az egyik oka annak, hogy a „magyar családok” által fizetett devizahitel-törlesztőrészletek megugrottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.