Itt csekkolhatja, hogy dolgozik a képviselője

Képviselőfigyelő néven indult el az országgyűlési képviselők munkáját figyelemmel követő honlap.

MNO
2016. 04. 19. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portálon könnyen elérhető, kereshető és értékelhető mind a 199 parlamenti képviselő munkája: felszólalásaik, szavazásaik és az általuk benyújtott törvényjavaslatok, törvénymódosítások, egyéb indítványok.

A Képviselőfigyelő első elemzésében a 2014-ben megkezdett ciklus legaktívabb és legpasszívabb képviselőit vizsgálta számos szempont szerint. Az elemzésből kiderül, hogy a kormánypárti képviselők a legfegyelmezettebbek a parlamenti szavazásokon való részvétel tekintetében: a szavazásokon való részvétel alapján csak kormánypárti képviselők kerültek be a Képviselőfigyelő ranglistájának első tíz helyezettje közé. Ugyanakkor, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vett részt a legkevesebb szavazáson 2014 óta. A kormánypártok és az ellenzék esetében is feltűnő, hogy a legismertebb politikusok általában többször maradnak távol a szavazásoktól.

Az elemzésből kiderül, hogy a parlamentben egyértelműen az ellenzéki képviselők beszélnek a legtöbbet. Míg az egész Országgyűlés csaknem kétharmada fideszes és kereszténydemokrata, addig a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közül mindössze három kormánypárti (a listavezető Rétvári Bence mellett Tállai András és Lázár János). A kisméretű frakciójából következően nem meglepetés, hogy különösen intenzíven él a felszólalási lehetőséggel az LMP. A párt mind az öt parlamenti politikusa a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közé tartozik.

Eközben egyetlenegyszer sem szólalt fel a fideszes Bíró Márk, de az ismertebb képviselők közül Kubatov Gábor és Tiffán Zsolt is csak egyszer kért szót az Országgyűlésben az elmúlt közel két évben. Az ellenzéki politikusok közül a függetlenek között helyet foglaló Gyurcsány Ferenc és Oláh Lajos szólalt fel a legritkábban.

Míg a felszólásoknál egyértelműen az LMP vitte a prímet az ellenzéki frakciók közül, addig az önálló indítványok (például törvényjavaslatok, határozati javaslatok, interpellációk) beterjesztésében az MSZP volt a legaktívabb frakció. Az első 10-ben 7 szocialista politikus található, és ebben a rangsorban Mesterházy Attila áll az élen. Az önálló indítványok beadása tekintetében egyértelműen MSZP-dominancia volt tehát megfigyelhető, a nem önálló indítványoknál ugyanakkor az LMP-s képviselők után a jobbikosok voltak a legaktívabbak.

Összességében azonban az LMP frakciója volt – a frakciók méretét is figyelembe véve – a legaktívabb az elmúlt két évben. Ikotity István és Szél Bernadett volt az egyetlen, aki mind a felszólások, az önálló indítványok és a nem önálló indítványok top 10-es listájában helyet kapott, és az LMP-frakció összes tagja legalább két kategóriában benne volt az első 10-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.