Kalandpark a Mészáros-birodalomban

Kollégánk bejárta hazánk legtehetségesebb gázszerelőjének uradalmát.

Velkei Tamás
2016. 04. 14. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvette az alcsútdobozi arborétum mellett álló Habsburg-kastélyegyüttes mosóházként emlegetett épületét a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány – számolt be róla a közelmúltban a HVG. Az alapítvány elnöke nem más, mint a miniszterelnök gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, az egykori gázszerelőből lett felcsúti polgármester és milliárdos vállalkozó.

A mosóházat körülölelő telken még ma napig virít egy „Eladó” tábla; korábban az ingatlan egy Kelenföldön bejegyzett cégé, az Artemis Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft.-é volt, ám idén januárban a vállalkozás 100 százalékát megszerezte a felcsúti alapítvány, így az Artemis székhelye is immár a Fejér megyei kis település Fő utcájában található. Ott, ahol sok más egyéb Mészáros Lőrinchez köthető cég és szervezet központja is.

Hogy a romos, befalazott ablakú épülettel mi a terve a Mészáros irányította alapítványnak, ma még nem tudható. Mindenesetre beszédes, ami a Puskás Akadémia honlapján áll a „társadalmi szerepvállalás” címszó alatt. Eszerint a civil szervezet üzemelteti az Alcsútdobozi Arborétumot a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében. Az is itt olvasható, hogy az alapítvány távlati tervei között szerepel a második világháborúban csaknem teljesen elpusztult alcsútdobozi Habsburg-kastély újjáépítése is, amelyet még József főherceg építtetett a XIX. század elején.

Az Alcsútdobozi Hírek decemberi száma azt is hírül adja, hogy az arborétum mellett négycsillagos szálloda tervezése zajlik. Talán e nagy ívű elképzelések megvalósításának egyik első lépcsője lehetett, amikor 2007-ben az alapítvány megvásárolta és a felújítás óta működteti is az ugyancsak itt álló háromcsillagos Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport Hotelt. A klasszicista stílusú mosóházzal szemben mindenesetre már most kialakítottak egy murvás parkolót, ahol öt dizájnos szeméttároló inti arra az ide kirándulót, óvja a környezetet.

Innen fahíd vezet át egy patakon kis erdei úthoz csatlakozva, melynek mentén míves kovácsoltvas kandeláberek sorakoznak egészen a nemrég nyitott, a Mészáros és Mészáros Kft. építette kalandparkig. A környezetet megóvandó itt szemetesek is állnak a fák közt – húszméterenként. A sormintát olykor pácolt fapadok szakítják csupán meg. Az erdei miliőtől idegen kovácsoltvas foglalja keretbe az útbaigazító táblákat, s ugyancsak kovácsoltvas kerítés fogad bennünket a kalandpark bejáratánál.

Sajnos az erdei ügyességi játékokat nem tudjuk kipróbálni, a park ugyanis hétköznap zárva tart, csak hétvégén és ünnepnapokon üzemel. Így csupán annyit sikerül megtudnunk, hogy ha nyitva találtuk volna, 3000 forintot kellett volna leszurkolnunk a kasszánál, ha az egyes pályán szeretnénk végigmenni, a kettes ennél ezer forinttal olcsóbb. Ezenkívül kapható diák-, nyugdíjas- (!) és gyermekjegy váli-völgyi lakosoknak, sőt a születésnaposok ingyen mehetnek be. Már ha a hétvégére esik a születésnapjuk.

Betérünk a háromcsillagos Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport Hotel éttermébe, ahol megtudjuk, a hotel vendégei sem használhatják a kalandparkot, mivel akkor az üzemeltetéshez szükséges személyzetnek is itt kellene lennie. A pincér arról is informál, hogy a Puskás Akadémia három külföldi futballistája náluk lakik.

Mit sem érnének a nevezetességek, ha a sajtóban sokat emlegetett kisvasút fejlesztése nem haladna. (Lásd keretes írásunkat – a szerk.) Áthajtunk hát Felcsútra, ahol a felújított egykori indóház mellett felhúzott kocsiszínben már dolgoznak a szakemberek az ország keleti feléről ideszállított vasúti kocsikon, hogy a májusi rajtra készen álljanak.

– Önök kicsodák? – kérdi egy biztonsági mellényt viselő őrző-védő, s próbálja utunkat állni, miközben arról érdeklődik, kollégánk oldalán milyen batyut visel. – Csak nem fotóstáska? – firtatja, és igyekszik meggátolni, hogy felvételeket készítsünk. Ekkor illedelmesen közöljük, hogy közterületen állunk, továbbá hogy a honi médiában már számos esetben jelentek meg a megállóról és környékéről fényképek. Erre némiképp megenyhül, és már csak arra kér bennünket, hogy ne menjünk a szerelvények közelébe, mert az jelenleg munkaterület.

– Honnan érkezetek a kocsik? – kérdezzük, mire az őr azt feleli, hogy a Nyírségből.

– Ott miért nem volt szükség a kocsikra?

– Megszűnt a vonal, mert nem volt gazdaságos – válaszolja.

– Itt az lesz?

– Persze – vágja rá magabiztosan az őr. Vélekedését némiképp árnyalja, hogy a „vonal” mindöszsze három megállóból áll, illetve hogy Bicske és Etyek felé tervezett meghosszabbítása a Figyelő által megszerzett megvalósíthatósági tanulmány szerint is évi közel 30 milliós veszteséggel számol.

Új vállalkozások. Február végén új leányvállalatot hozott létre Mészáros Lőrinc – írta a HVG. A 3 millió forintos alaptőkéjű Vért Vadászati Kft. fő tevékenysége a cégbejegyzés szerint vadgazdálkodás és vadgazdálkodási szolgáltatás, székhelye Felcsúton van, megegyezik az anyavállalatéval, a Mészáros és Mészáros Kft.-ével. A Vért Kft. ügyvezetője a 29 éves Mészáros Ágnes, Mészáros Lőrinc egyik lánya. Április elején derült ki, hogy az üzletember-polgármester M1 Autókereskedő néven is alapított céget, amely ugyancsak 3 milliós alaptőkével indul, telephelye pedig természetesen Felcsúton lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.