Ki felel a Sorsok Házáért?

Nem világos, melyik cég foglalkozik az épület állagmegóvásával.

Győr Ágnes
2016. 04. 19. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymásnak ellentmondó tájékoztatást kapott lapunk a Sorsok Háza ügyében, miután arra voltunk kíváncsiak, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén létrejött impozáns, ám mindeddig a publikum elől elzárt épületegyüttes állagmegőrzése jelenleg kinek a feladata, és mennyibe kerül. Az emlékközpontnak, amelyre a kormány mintegy 6,6 milliárd forintot adott, eredetileg 2014 áprilisában lett volna a megnyitóünnepsége, ám elmaradt. A kiállítás tartalmával kapcsolatos, végtelennek tűnő, határon innen és azon túl ívelő viták miatt pedig a mai napig sem lehet tudni, hogy a Sorsok Háza mikor fogad látogatókat, és mit látnak majd az érdeklődők, ha egyszer bejutnak. Az idő azonban telik, és ennek nyoma kívülről helyenként már felfedezhető az épületegyüttesen.

Kérdésünkre a Miniszterelnökség a napokban azt írta, a beruházás megvalósításának lezártával az ingatlant átadták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. A vagyonkezelőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ingatlant eddig nem adták át nekik. Közölték azt is, az épületegyüttes „állagban tartása” a kivitelező Market Zrt. feladata a beruházás lezárásáig. Írtunk ezért tegnap az ügyben a Market Zrt.-nek is. Azt válaszolták, hogy az ellentmondó információkat a tárcával és az MNV Zrt.-vel kell tisztáznunk. Mint arról korábban beszámoltunk, Lázár János kancelláriaminiszter 2014 őszén elrendelte, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végezzen tanácsadást a beruházással kapcsolatban. A Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert többletforrás igénye merült fel, és „megalapozottságának megítéléséhez szükségesnek tartotta a beruházással kapcsolatos kormánydöntések eddigi végrehajtásának értékelését”. A tanácsadás idén február végén még folyamatban volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.