„Kifizetőhely”: kivizsgálást sürget a Fidesz

A baloldali kormányok tanácsadói szerződéseinek kivizsgálását kéri a kormánytól a Fidesz és a KDNP.

MTI
2016. 04. 17. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal által a napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint a Political Capital elemzőcég 432,2 millió forint állami megbízást kapott 2006 és 2010 között. Ebből 190 millió forintnyi a Nemzetbiztonsági Hivataltól érkezett – mondta a politikus.

Hozzátette: a nyilvánosságra hozott tanácsadói anyagok olyannyira nevetségesek, hogy nyilvánvalóvá teszik, a megbízást sem a megrendelő, sem a cég nem vette komolyan, a titkosszolgálat csupán a PC kifizetőhelyeként szolgált.

Erős a gyanú, hogy a PC szerződései csak a jéghegy csúcsát jelentik, ezért a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt: vizsgálja meg, pontosan hány tanácsadói és közvélemény-kutatási szerződést kötöttek a baloldali kormányok minisztériumai és háttérintézményei 2002 és 2010 között, mely cégekkel és milyen értékben. Illetve azt, hogy ezeket a szerződéseket követték-e egyáltalán teljesítések – mondta.

Az ugyanis, hogy az érintett szakmai anyagok nem lelhetők fel, arra enged következtetni, hogy vagy „ledarálták” a dokumentumokat a 2010-es kormányváltáskor, vagy nem is készültek el. Ha az utóbbi igazolódik be, akkor a Fidesz–KDNP feljelentést tesz – közölte a képviselő.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter politikai kifizetőhelynek nevezte a Political Capitalt, amely szerinte „egy fiktív megrendelés keretében a politikai lojalitásért kapott egy csomó pénzt”.

A PC pénteken úgy reagált: „az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták azt”, hogy a cég által végzett munka ellenértékének utolsó részletét éppen a jelenlegi kormány felügyelete alatt álló AH utalta át tavaly augusztusban, ezzel is „megbecsülve a korábban számos alkalommal írásban is elismert, jól végzett munkát ”. Ez önmagában cáfolja a politikai indíttatású vádakat – tudatta a Political Capital.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.