„Kockás körök” alakítására kérték a pedagógusokat

A kormány a feszültség fokozásában érdekelt – vélekedett Mendrey László, a PDSZ elnöke.

MNO
2016. 04. 12. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője arra hívta fel a pedagógusok figyelmét: gondolkodjanak el azon, mit tudnak tenni azért, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra. Az iskoláknak és az óvodáknak azt üzente, vegyék elő a kockás ingeket és esernyőket, alakítsák meg a „kockás köröket”, később pedig vonják be a szülőket és a támogatókat is.

Április 15-re a Tanítanék mozgalom szolidaritási napot is hirdet, így azt kéri, kötözzenek fel az intézmények előtti fákra egy fekete vagy kockás szalagot – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mendrey László, a PDSZ elnöke azt mondta: úgy tűnik, a kormány a feszültség fokozásában érdekelt, és kiprovokálta a figyelmeztető sztrájkot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmánya szombaton erősítette meg április 15-re tervezett, kétórás figyelmeztető sztrájkról szóló szándékát. A szakszervezet munkabeszüntetésével a közoktatásban kialakult, az ország jövőjét veszélyeztető helyzet ellen tiltakozik.

Az április 20-i egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, amelynek három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A PDSZ nem tagja a sztrájkbizottságnak.

Mint ismeretes, április 15-re országos fekete ruhás napot is hirdettek. Ennek szervezői felhívást tettek közzé, amelyben azt kérték: aki teheti, tűzzön fekete-fehér szalagot a kórházak, rendelők korlátjára, kilincsére. Ezzel azokat szeretnék támogatni, akik félnek, és „nem engedik meg nekik, hogy fekete öltözékükkel vagy fekete-fehér szalagjukkal kiálljanak az egészségügy és az oktatás mellett”.

„Nyitottság és strukturálás” jellemezte a köznevelési kerekasztal munkáját – mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár Székesfehérváron, az országos igazgatói konferenciasorozat első állomásán. Sipos Imre a Fejér és Veszprém megye oktatási vezetői számára rendezett konferencián arról beszélt, hogy a köznevelési kerekasztal szakértői munkacsoportját a lehető legtágabbra nyitják, és az oktatás valamennyi aktuális kérdését megvitatják.

A szakszervezetekkel folyó tárgyalásokról elmondta: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tizenkét pontjáról – mivel nem fogadták el a köznevelési kerekasztalt – külön zajlanak az egyeztetések, a Pedagógusok Szakszervezete huszonöt pontja közül viszont „sokban szövegszerű megoldási javaslat készült”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.