Kötbért fizethet a cég

A Milipol nem teljesítette a szerződésben foglaltakat.

2016. 04. 13. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális határátlépők észlelésére szolgáló hőkamerák szervizelésének „hiányosságai” miatt a rendőrség kötbérigénnyel él a Milipol Zrt.-vel szemben – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatától. „Hiányosság” alatt azt kell érteni, hogy a rendőrség közlése szerint jelenleg is két hőkamera vár javításra, amelyeket a hibabejelentéstől számított 15 munkanapon belül nem hozott működőképes állapotba a cég, pedig ezt szerződésben vállalták. Hogy pontosan mekkora összeget kell majd fizetnie a néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában lévő cégnek, arról a rendőrség pontos összeget nem közölt, csupán annyit: a kötbér alapja a késedelemmel érintett helyszín nettó háromhavi vállalkozási díja, mértéke pedig munkanaponként ennek a díjnak másfél, de legfeljebb összesen 30 százaléka.

Lapunk már márciusban megírta, hogy a rendőrség határőrizeti célra használt hőkamerái közül több nem működik, pedig a szervizelésre kijelölt Milipol 31 ezer forintos órabérért dolgozik. A berendezéseknek nagy távolságból, éjszaka is mutatniuk kellene a zöldhatárt megközelítő személyeket. A Milipol azóta sem válaszolt a lapunk által feltett kérdésekre. A rendőrség tavaly júniusban hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos (tehát nem nyílt) eljárásban választotta ki a huszonnyolc stabil és mobil hőkamera karbantartására, szervizelésére a céget. A Milipol ismételt helyzetbe hozása azért is furcsa, mert egy másik, még 2014-ben kiírt hőkamerás tenderben már meggyűlt velük a rendőrség baja. Akkor 44,1 millió forintos kötbért fizettettek ki a társasággal, amiért nem építette ki idejében a déli határhoz, Mohácsra szánt kamerarendszert. Az ORFK mostani közlése szerint a mohácsi hőkamerák működnek.

A Milipol a múlt év eleje óta egymilliárd forintot meghaladó nagyságrendű megrendelést kapott csak a rendőrségtől. A társaság szállíthatott például 3108 Gallet ütésálló sisakot bruttó 287 millió forintért, ezekhez való gázálarcot 126 millióért, 646 lövedékálló sisakot 73,5 millióért, négyezer könnygázgránátot 120 millióért, valamint könnygázspray-t 32 millióért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.