Luxusszőnyegek Matolcsyéknak

A budai Várban lévő egyik ingatlan helyiségeit díszítik majd.

Munkatársunktól
2016. 04. 30. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu a szőnyegek száma és mérete alapján kiszámolta: mintegy 165 millió forintba kerülhetett a megrendelés. A PADA közölte: a kézi csomózású szőnyegek az alapítvány budai Várban található, Úri utca 21. szám alatti épületébe, a Doktori Iskola szemináriumi termeibe, a konferenciaterembe és az igazgatási funkciókat ellátó helyiségeibe kerülnek.

Czuczi Ernő, az Art-Kelim Kft. nevű békésszentandrási szőnyeggyártó cég ügyvezetője az Indexnek elmondta: csomózott perzsaszőnyegeik a világ minden részén megtalálhatók, a Parlament híres szőnyegeinek számottevő része is az üzemükben készült, azaz „egy reprezentatív, egyedi termékről van szó”. Jelezte: Magyarországon már csak az Art-Kelim üzemében folyik kézi csomózás, és „az itt készült szőnyegek fellelhetők a windsori kastélyban, a Loire menti kastélyokban és a washingtoni Fehér Házban is”. – Szőnyegeink rendkívül sok élő munkát tartalmaznak, mivel az új-zélandi gyapjúfonalat egyedileg, kézzel festjük, a szőnyeg műhelyrajzának motívumait kézzel rajzoljuk, és a szőnyegben minden egyes csomó kézzel van becsomózva. Egy négyzetméter százezer csomós perzsa szőnyeg egy csomózó egy hónapos munkája, azaz a havi bruttó bérköltség is önmagában kiteszi az értékesítési ár nagyobbik részét – fogalmazott Czuczi Ernő.

Az Art-Kelim másik ügyvezetője egyébként Akarné Körmendy Teréz, aki a GKI Gazdaságkutató Zrt. alelnökének, Akar Lászlónak a felesége. Akar a Horn-kormány idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt. A PADA jelezte: a szőnyegek megrendelésével a magyar kézi szövési kultúra fennmaradását segítenék elő, amit veszélyeztet a szőnyegszövők kiöregedése és a gépi gyártás elterjedése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.