Ma tárgyalnak az MNB-törvényről a parlamentben

Az Országgyűlés ma változtathat a korábban alkotmányellenesnek ítélt jegybanktörvény-módosításon.

MTI
2016. 04. 26. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház e heti második ülésnapja reggel kilenc órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, a képviselők ezt követően előbb megtárgyalják, majd el is fogadhatják az alaptörvény-ellenesnek ítélt MNB-törvénymódosítás újabb módosítását.

A parlament törvényalkotási bizottsága azt kezdeményezte, hogy a jövőben csak a jegybank által alapított gazdasági társaságok azon adatait védhesse titkosság, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét. A testület ülésén Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke alkotmányosnak ítélte a változtatást.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén kivételes eljárásban fogadta el a jegybanktörvény szóban forgó módosítását, ám azt Áder János államfő nem írta alá, hanem az Alkotmánybírósághoz továbbította, amely március végén alaptörvény-ellenesnek ítélte az indítvány titkosításra vonatkozó részeit.

Döntés várható továbbá a kabinet legutóbbi egészségügyi salátatörvényéről, a kormány bürokráciacsökkentést szolgáló intézkedéseinek következő lépéseiről, emellett új törvényeket alkothatnak az igazságügyi szakértőkről, valamint a védelmi és biztonsági beszerzésekről.

A határozathozatalokat követően a Jobbik kezdeményezésére tartanak négyórás vitát az egészségügyről, majd az állami tisztviselők jogállásának és illetményrendszerének átalakítása kerül terítékre a kormány kezdeményezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.