Majdnem száz Mal-károsultnak járt pénz

A kormány állta a számlát a 2010-es vörösiszap-katasztrófát okozó vállalat helyett.

Velkei Tamás
2016. 04. 22. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 19-ig kilencvennégy jogerős bírósági ítélettel rendelkező vörösiszap-károsult részére 232 millió forintot fizettek ki – tudta meg lapunk a Veszprém Megyei Kormányhivataltól. Eddig öt esetben került sor hiánypótlási felhívásra, míg egy kérelmet el kellett utasítania a hivatalnak.

Egy tavaly februárban született kormányrendelet szerint az állam kezességet vállalt a vörösiszap-katasztrófa során károsult magánszemélyek nem vagyoni kárának megtérüléséért. Erre azért volt szükség, mert a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. felszámolás alá került, ám a céget beperlő magánszemélyek – miután pert nyertek a vállalat ellen – a hitelezői sor végére kerültek.

Egy közelmúltban rendezett veszprémi fórumon Bense László Erik és Világosi Gábor ügyvédek arra is javaslatot tettek – amelyet Lázár János miniszternek is megküldtek –, hogy a kormányrendeletet, amely eredetileg 400 millió forintos keretösszegig biztosítja a jogerősen megítélt nem vagyoni károk rendezését, terjesszék ki a még rendezetlen vagyoni károkra is. Ez ügyben Ferenczi Gábor (Jobbik), Devecser polgármestere Kovács Zoltán államtitkárral is egyeztetett, és kérte a segítségét, továbbá a Jobbik-frakciónak is elküldte a javaslatot, hogy az napirendre kerüljön a parlamentben.

Némi fényt jelenthet az alagút végén a sokat szenvedett devecserieknek, hogy a még számos rendezetlen ügy mellett a Torna patak gátjának kérdése megoldódhat a közeljövőben. Egy több mint egy éve zajló egyeztetésnek kerülhet pont a végére azzal, hogy a város ígéretet kapott: még az idén megtörténik az eredeti koronamagasság visszaállítása, megelőzve az esetleges árvizeket. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy közbeszerzés keretében megtörtént a kivitelező kiválasztása, és megkötötték a vállalkozási szerződést, amely alapján megkezdődhet a munka. A helyreállítási munkákhoz a pénzt a vízügyi igazgatóságnak egy tavalyi kormányhatározat biztosítja. A Torna patak partszakaszáról a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításkor hatalmas földmennyiséget vittek el, amelyet azóta sem pótoltak vissza.

– Kolontári és somlóvásárhelyi kollégáimmal, illetve az érintett települések lakosaival úgy döntöttünk, hogy a másodfokú ítéletet a helyszínen szeretnénk nyomon követni a Győri Ítélőtáblán – mondta Ferenczi Gábor, hozzátéve, hogy annak alakulásától teszik függővé a további lépéseiket. A városvezető ugyanakkor kijelentette: bízik azonban abban, hogy a másodfokú ítélet helyre fogja állítani a településeken élők igazságérzetét. Emlékezetes, januárban az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentette a vörösiszapperben, amely így a Győri Ítélőtáblán folytatódik majd, információink szerint legkorábban is idén ősszel.

2010. október 4-én minden idők legsúlyosabb honi ipari katasztrófája következett be, amikor a Mal Zrt. ajkai gyárában átszakadt a X. vörösiszap-kazetta fala. A kiömlő lúgos zagy több települést elöntött, tíz ember életét oltotta ki, és százakat sebesített meg, valamint tetemes anyagi kárt okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.