Matolcsy unokatestvérének a felesége is érintett az MNB-ügyben

Szemerey Tamás neje az egyik jegybanki alapítvány igazgatója.

FB
2016. 04. 26. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemerey Gabriella az igazgatója a hat jegybanki alapítvány egyikének, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnak (PADA). A hölgy Szemerey Tamás felesége – írja a HVG.hu –, aki pedig Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Ki a tulaj?

A VS.hu 2013. őszi indulásakor tárta fel a Cink, hogy a New Wave tulajdonosa egy cseh cég, a Bawaco, amelynek egyik tulajdonosa egy Ján Nagy nevű személy. Ő pedig több szlovákiai és cseh cégben üzlettársa vagy alkalmazottja Szemereyéknek. Ugyanakkor a New Wave hétfői közleményében azt írta, Szemerey Tamás eddig sem volt és jelenleg sem tulajdonosa a cégnek.

A PADA a többi jegybanki alapítványhoz hasonlóan 71 millió forintos támogatást folyósított a Magyarország 2015 elnevezésű projektben a VS.hu és az Origó tulajdonosának, a New Wave Production Kft.-nek, amely Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozik. Miután kiderült, hogy összesen több mint félmilliárd forint landolt a New Wave-nél, a VS.hu egytucatnyi újságírója – köztük főszerkesztője – felmondott. Erről egyébként már a nemzetközi sajtó is ír.

Rendelt a Szemerey Gabriella vezette PADA abból a tanulmánysorozatból havi 750 ezer forint plusz áfáért, amelyet további négy alapítvány is megvásárolt. A Hazai globális és pénzügyi trendek című havi jelentést történetesen a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. készíti a jegybanki alapítványoknak, a cég tulajdonosa pedig nem más, mint Szemerey Gabriella férje, Tamás.

A jegybank szerint egyébként minden jogszerűen történt, hasonlóan vélekednek a kormánypárti parlamenti képviselők is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.