Mégsem fotózható a magyar rendőr

Szembement az Alkotmánybíróság ítéletével a Kúria.

MNO
2016. 04. 27. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégis sérti a rendőrök emberi méltóságát, ha intézkedés közben fotózgatják őket – írja a 444.hu. A Kúria szerint „a rendőrök személyiségi jogai előnyt élveznek még azzal szemben is, hogy a munkájuk során közhatalmat gyakorolnak, így pedig ki kell takarni az ő arcukat is, ahogy egy sima járókelőét”. Az Index ügyvédje ugyanakkor azt mondta: ha kell akkor elmennek Strasbourg-ig.

Az Index 2011-ben a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről készült tudósításában közölt rendőrökről felismerhető fotókat. Az emiatt indított polgári perben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte a portált személyiségi jogi jogsértés miatt, és elrendelte, hogy tegyék hozzáférhetetlenné a nyilvánosság számára a felvételeket. A döntésbe a portál nem nyugodott bele, így az Alkotmánybíróság elé került, mely 2014-ben kimondta: a rendőr hozzájárulása nélkül is lehet közölni a fényképeket, kivéve ha ez a rendőr emberi méltóságának sérelmét jelenti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.