Megszólalt a Pageo elnöke is MNB-ügyben

Szerinte nyilvánosak voltak a pályázatok, amelyeken a VS.hu kiadója több mint félmilliárdot nyert.

MNO
2016. 04. 27. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóbejárást tartott kedd délelőtt a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo), a hat jegybanki alapítvány egyike. Az Úri utca 72. szám alatti épületet lehetett megnézni, ez az az épület, amelyet tavaly nyáron vett meg a jegybank. Terveztek már ide wellnessbunkert is, de végül „csak” egy nilométer (valójában víztározó) lesz benne – derült ki a sajtóbejáráson a 444 beszámolója szerint.

Csizmadia Norbert Pageo-elnök ugyanitt elmondta, hogy a jegybanki alapítványi pályázatok transzparensen és jogszerűen zajlottak. A Pageo 2014 novemberében alakult meg, 2015. január 15-én hirdették meg az első pályázatokat, február 4-én pedig már le is szerződtek 72,2 millió forint értékben a Magyarország 2015 projektre a VS.hu – és azóta az Origó – kiadójával, a New Wave Production Kft.-vel – közölte az alapítvány elnöke, aki egyébként geográfus végzettségű.

Hogy miként lehetett két héttel a meghirdetés után egyből szerződést kötni? „Ezek nem EU-s pályázatok óriási dokumentációval, itt folyamatos az elbírálás” – közölte ezzel kapcsolatban Csizmadia. Elárulta azt is, hogy nem volt és jelenleg sincs tudomásuk arról, hogy a New Wave Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozna. (A VS.hu 2013. őszi indulásakor tárta fel a Cink, hogy a New Wave tulajdonosa egy cseh cég, a Bawaco, amelynek egyik tulajdonosa egy Ján Nagy nevű személy. Ő pedig több szlovákiai és cseh cégben üzlettársa vagy alkalmazottja Szemereyéknek. Ugyanakkor a New Wave hétfői közleményében azt írta, Szemerey Tamás eddig sem volt és jelenleg sem tulajdonosa a cégnek.) Csizmadia hozzátette: amúgy is nyilvánosságra hozták volna a győztes pályázatok összesítését, mert beszámolási kötelezettség terheli őket – végül az Alkotmánybíróság kellett kötelezze erre a jegybanki alapítványokat.

A 444-nek nyilatkozott Bánkuty Tamás Pageo-igazgató – Matolcsy egykori főtanácsosa – is, aki szerint minden jelentősebb összeget nyerő cég hátterét megvizsgálták. Ugyanő elárulta: másfél év alatt „nagyjából háromszázan” pályáztak náluk, végül 50-60 cégnek és magánszemélynek adtak támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.