Nem érti a főbírót a Kúria elnöke?

Darák Péter szerint a bírósági ítéletek tartalmát befolyásoló utasítást nem adhat és nem is adott ki a legfőbb bírói testület.

Horváth Csaba László
2016. 04. 27. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darák Péter szerint a bírósági ítéletek tartalmát befolyásoló utasítást nem adhat és nem is adott ki a legfőbb bírói testület. Ezt a Kúria elnöke egy ügyvéd megkeresésére válaszolta, aki arról a levélről érdeklődött, amelyben Wellmann György kollégiumvezető lényegében elnézést kért a bankszövetségtől egy, a Kúrián született ítélet miatt. A főbíró levelét lapunk ismertette múlt hétvégén, amelyből kiderült, hogy a Magyar Bankszövetség vezetői keresték meg Wellmannt egy ítéletről panaszkodva. A kollégiumvezető egyetértett a szervezet álláspontjával, s jelezte, hogy a Kúria a tanácsa által hozott ítéletet nem tartja irányadónak. Mint írta, intézkedésére – az adósoknak kedvező – ítélet már nem szerepel a legfőbb bírói testület honlapján. Wellmann egyben megígérte a bankszövetségnek, hogy az érintett ítélkező tanács a jövőben igazodni fog (sic!) a Kúria korábbi jogegységi határozatához és az azon alapuló ítélkezési gyakorlathoz.

Noha Darák szerint a Kúria nem adott ki befolyásoló utasítást, a kollégiumvezető leveléből úgy tűnik, hogy éppen ez történt. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a bírói testület elnöke nem érti vagy nem akarja érteni Wellmann György szavait. A kollégiumvezető ugyanis nem saját véleményét, hanem a a legfőbb bírói szervezet álláspontját közvetítette, s azt is közölte, hogy az érintett ítélkező tanács „a jövőben igazodni fog az ítélkezési gyakorlathoz”. Utóbbi mondat befolyásolásra utal, miszerint Wellmann György biztosítja a bankszövetséget, hogy a bírák nem térnek majd el az ítélkezési gyakorlattól.

A Kúria egyébként hallgat az ügyben, lapunk megkereséseire érdemi válasz nem érkezett, s hiába kértünk interjút Wellmann Györgytől és Darák Pétertől, nem kaptunk választ megkeresésünkre. Pedig a szóban forgó levél számos kérdést felvet, többek között azt, hogy a Kúria elnöke tud-e Wellmann akciójáról. De a bírói függetlenség kérdését is feszegetik a kollégiumvezető által írtak. Továbbá az sem világos, pontosan milyen viszony áll fenn a Kúria és a bankszövetség között. A kollégiumvezető távozását már bírók és ügyvédek is követelték. Hétvégén pedig a Magyar Bírói Egyesület ülésén is téma volt a Wellmann-levél. Lapunk információi szerint a bíráknak hétfőre ígért állásfoglalást az ügyben Darák, ám erre mégsem került sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.